EDITORIAL: Amar cultural

Coffee2ATITUDINI ANTREPRENORIALE:// „Cultura antreprenorială survine când se reușește să se

OF
Olesea Fortuna, Președinte GEN Moldova

schimbe sistemul de responsabilizare pentru ca cei implicați să abordeze procese mai bune. Procesul determină cultura, nu invers, nu e atât de simplu să schimbi nivelul de cultură, trebuie de schimbat sistemul integral”, Eric Ries

Momentul în care stai și bei o cafea in singurătatea deplină analizând o sarcină pe care ai tot amânat-o și ai tot amânat-o ba din lipsa de timp, ba din necesitatea de incubare. 7 ianuarie e potrivit: toți dorm și ai timp să contemplezi. Subconștientul meu mereu își dă suprasarcini și avea nevoie să se scufunde în observare și înțelegere profundă. Să analizeze în dinamică…
Cum poți evalua cultura antreprenorială și ecosistemul național, când ești doar un reprezentant al acestei comunități antagonizate? Cum te poți pronunța? La prima vedere, se pare că lupta majoră se duce între antreprenori și cei care sunt declarați ca fiind liderii publici ai societății. (Un pic de sarcasm… DA și fiecare din noi înțelege de ce). O tabără consideră că nu au de ce să se amestece și ei vor lucra independent, iar cealăltă parte vor ca defalcările la buget să crească pentru „bunăstarea tuturor”, mai ales că niște scadențe se apropie vertiginos și nu cred că mai avem posibilitatea de re-eșalonări, iar Parisul (nici „Bln.”) nu ne iartă.
Mă inspir! Mă uit peste analizele făcute de colegii mei din Tajikistan, Georgia și țările din vestul Europei cu ecosistemele lor antreprenoriale transpuse pe hârtie și cele făcute pe ecosistemele de startupuri. Mă uit peste indicatorii de performanță pe cele trei categorii ale Indicatorului de Dezvoltare Antreprenorială Globală. Hmmm. Ok….Hai să facem o analiză și cel mai rău stăm la pilonurile de atitudini, adică tot ce ține de cultura antreprenorială. Phew, aici nu putem face nimic, trebuie să așteptăm să creasă o nouă generație sau URGENT e nevoie de sânge antreprenorial pentru transfuzie pentru Moldova …. Calm, încă un pas.
Deci… Scorul cel mai mic îl avem la …Adversitatea față de risc care în sine presupune că avem o toleranță mai joasă față de inițiativă, eșec („Nu știi, nu te apuca”) și desigur o încredere mai mică în factorul reglementativ și sistemul financiar. Cum să combatem rușinea eșecului, să susținem inițiativa. Următorul scor redus îl avem la capitolul Perceperea oportunității și trebuie să admitem că majoritatea dintre noi suntem pregătiți să fim angajați, mai puțin să găsim posibilități de a soluționa probleme sociale și să generăm modele de business din acestea și cu atât mai puțin când e vorba de afaceri orientate spre piețe mai globale. Ceea ce ne duce la celălalt indicator, la cel de estimare a sprijinului cultural și societatea noastră nu vede în antreprenoriat – o alegere profesională și nu prea avem entități educaționale care ne oferă o pregătire practică în acest domeniu. O subcomponentă importantă a acestui indicator este nivelul de corupție în țară… Nu voi comenta nimic, e un subiect destul de mediatizat. Pilonul de abilități de înițiere a afacerii și pregătirea noastră formală e mai ridicat decât cele menționate mai sus, iar datorită interconectării via internet și relaționării avem cel mai înalt scor la dimensiunea de Networking din categoria de Atitudini.
Gustul amar îmi scaldă gândurile care nu au încă un răspuns și îmi dă putere să cred că ne putem mobiliza în manieră participativă, să schimbăm ceva astfel încât să ridicăm nivelul de cultură antreprenorială din Moldova. (Acum suntem pe locul 96 din cele 132 de țări). Cred că este realizabil doar în condițiile în care fiecare își poate asuma partea lui și cea comună prin eficacitate colectivă să contribuim la această Megasarcină. Colaborarea actorilor din circuit poate duce la soluții inovative și schimbarea mindsetului.
Editorial
9 mai 2016 – Completări – Totuși imposibilul e posibil în țara minunilor cu angajament și dedicație
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s