Proiectul a două liceene din Republica Moldova, premiat de compania „GoDaddy”

1
Ceremonia de premiere

În cadrul Concursului internațional „Intel Science and Engineering Fair 2016” (Intel ISEF 2016), desfășurat în perioada 8-13 mai, în SUA, Phoenix, Arizona, unul dintre cele două proiecte prezentate de Republica Moldova a fost premiat de către renumita companie ”GoDaddy”.

Potrivit reprezentantului Ministerului Educației Angela Prisăcaru, proiectul liceenelor Diana Marusic și Emilia Savva, intitulat „ByMySelf Encryption Algorithm”, a obținut un premiu special în valoare de 1500 USD, oferit de compania „GoDaddy”, care este cel mai mare furnizor de tehnologie dedicată micului business.

3
Delegația Republicii Moldova

Diana Marusic și Emiliei Savva sunt eleve la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău. Fetele au propus un algoritm de criptare a datelor, bazat pe principiul mascării cheii și salvării anumitor parametri direct în cheie. Algoritmul poate fi utilizat pentru protecția datelor personale, în securitatea informațională și bancară, iar în baza lui pot fi create chei electronice pentru securizarea casei, automobilului etc. Unul dintre avantajele algoritmului este posibilitatea de aplicare în domeniul bazelor de date în așa fel, încât doar utilizatorul ce știe parola are acces la date, nu și administratorul rețelei.

2
Fetele au propus un algoritm de criptare a datelor

Cel de al doilea proiect care a reprezentat de țara noastră la Intel ISEF 2016 a fost al lui Dan Butmalai, elev la Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Tânărul a propus o metodologie creativă de dezamorsare a minelor și a artileriei neexplodate, de orice tip.

Ediția 2016 a Concursul internațional Intel ISEF a reunit peste 1.700 de elevi din peste 75 de țări.

Republica Moldova a participat pentru a patra oară la această competiție.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s