Asculți muzică în timp ce lucrezi. Uite ce se întâmplă cu creierul tău (Și e minunat!)

brain

Muzica a îmbogățit viața oamenilor încă din timpuri, dar cercetătorii au descoperit cum cum aceasta ar putea îmbogăți și activitatea profesională.

Atunci când simți că atmosfera duce inspirația în altă parte, muzica poate să vină în ajutor. Dar înainte de a apăsa butonul PLAY, ar fi bine să vezi care melodii aduc beneficii creierului tăi.

Înveți = Nu asculta

Procesul de învățare solicită creierul să analizeze și să asimileze informație, instrucțiuni sau fapte. Din cauza mai multor sarcini pe care le are, creierul va procesa informația necorespunzător sau poate comite erori care nu sunt necesare unui business. Așa că, dacă te gândești să înveți ceva, ar fi bine să deconectezi muzica, mai ales cea care are versuri.

Mediu de activitate gălăgios = Ascultă

Dacă spațiul de lucru este gălăgios, creierul va încerca să delimiteze fiecare sunet în parte. Procesarea acestui volum de informație necesită multă energie, pe care ai putea să o folosești la îndeplinirea sarcinilor. Acest mediu crește nivelul de cortizol, hormonul de stres, și scade nivelul de dopamină. Aceasta duce la descreșterea productivității creierului, chiar dacă sarcina pe care o îndeplinești nu necesită să înveți ceva. În acest scenariu, cea mai bună mișcare este să conectezi cântecul preferat, pentru că ritmurile pieselor vor bloca celelalte sunete și va reda starea de liniște și calm necesară.

Activități repititive = Ascultă

Numeroase studii arată că, în general, persoanele care ascultă muzică în timp ce îndeplinesc sarcini repititive, fac acestea mai repede și au mai puține erori. Aceste rezultate apar ca urmare a faptului că muzica eliberează  neurotransmițătorii fericirii, ca dopamina, serotonina, norepinefina și ajută organisumul să se relaxeze și să se concentreze, chiar și în cazurile în care sarcinile sunt complexe. De exemplu, chirurgii ascultă muzică în sala de operație, pentru că eliberează stresul care ar putea compromite concentrarea și performanța. Starea de bine care vine după ce ai ascultat piesa preferată, ajută și la o interacțiune proactivă în echipă. Atunci când te simți bine, de obicei, ești mai respectuos față ce colegi, mai răbdător și cooperant, ceea ce aduce după sine o echipă unită.

Un cântec nou = Nu asculta

Atunci când asculți o piesă nouă în timp ce lucrezi, activitatea implică un element de surpriză și noutate. Organismul elimină dopamină ca răspuns, devenind mai fericit. Aceasta face concentrează creierul spre muzică, în detrimentul sarcinilor pe care le îndeplinești și scade nivelul de concentrare.

Reține refrenul

Muzica poate face diferența în cadrul zilei de lucru. Simte-te liber să gestionezi volumul la muzică înb dependență de sarcină, spațiul de lucru sau de repititivitatea acesteia. Ideal, totuși, ar fi să realizezi un playlist de melodii pe care le cunoști. Dacă sarcina implică procesare lingvistică, alege piese care nu au versuri. În final, dacă ai ceva de învățat, ridică dispoziția ascultând muzica preferată, până a te apuca de sarcină.

După Tom Popomaronis

Adaptare în limba română de Marina Lița

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s