Dezvoltarea Ecosistemului Antreprenorial local depinde de implicarea fiecărui actor

IMG_1262.JPG

Peste 100 de persoane: antreprenori, funcționari publici, organizații și asociații de suport, media locală și națională din 10 regiuni s-au reunit pe 29 septembrie 2016 la Chișinău pentru a iniția o discuție despre dezvoltarea antreprenoriatului în localitățile din Republica Moldova, în cadrul primului Atelier Experimenta „Dezvoltarea Antreprenoriatului în localitățile din Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat de GEN Moldova, cu susținerea Fundației Friedrich Naumann.

GEN Moldova propune să descoperiți opinii, emoții și informații acumulate de organizatori, participanți ai Atelierului.

img_0850Vladimir Gîlcă, Coordonator de programe Fundația Friedrich Naumann:

„Evenimentul este un Atelier Experimental, care trebuie să admit  că a depășit așteptările mele. Am observat reprezentanți  ai multor domenii , atât APL-uri, antreprenori, cât și reprezentați ai domeniului educației, dar și presă. Asta ne bucură și ne motivează să promovăm ecosistemul antreprenorial prin organizarea de mai multe evenimente,  ceea ce ne propunem pentru anul viitor. În al doilea rând, noi acum facem notițe, trasăm concluzii, colectăm feedback din partea participanților și stabilim alte evenimente în cadrul cărora vor continua discuțiile, dezbaterile și în afara Chișinăului”.

img_0796Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova:

„Este îmbucurător faptul că reprezentanții din afara Chișinăului au fost deschiși spre interacțiune și nu au fost reticenți să vorbească. Pentru că în Capitală întreprninzătorii și alți actori sunt mai conștienți  despre necesitatea nu  doar a promovării, dar și a colaborării, conlucrării și a vorbirii despre antreprenoriat, diferite instrumente, tehnici de creștere. Se observă că este foarte multă dorință de a dezvolta antreprenoriatul, este nevoie totuși de o anumită structură, strategie și conlucrare între părți și iată aici ar fi bine să delimităm cel puțin  5-7 lideri  din comunitate care ar dori, ar fi entuziasmați, ar crede în viitorul localității lor și în viitorul antreprenorial”.

img_1074Marina Gospodarenco, trainer:

„Scopul Experimentului a fost determinarea actorilor din cadrul Ecosistemului Antreprneorial, ca aceștia să se identifice ca și unitate  și să înțeleagă faptul că toate schimbările încep de la ei, prin prisma drepturilor și obligațiilor pe care și le asumă. Cu cât mai multe solicitări avem și cu cât mai corect știm să le formulăm, cu atât mai bine și ușor ne percep ceilalți mebri ai ecosistemului”.

img_0832Lucia Ușurelu, director ENTRANSE:

Cred că prin intermediul a astfel de evenimente putem să activizăm tot Ecosistemul antreprenorial și toți actorii din regiune, de la nivel local și național. Faptul că participanții au stat de la începutul evenimentului până la finele zilei denotă că prezintă interes pentru ei și vor să se implice să contribuie, să învețe. De asemenea, speakerii și prezentatorii au reușit să învețe de la participanți, ca să  descopere așteptările să poată să modeleze și programe și să influențeze persoanele de decizie, care pot să influențeze pentru o mai bună dezvoltare.

img_1042Viorica Cerbușca, trainer, membru și ambasador GEN Moldova:

„Este un eveniment foarte important pentru că a adunat toți actorii, atât autoritățile publice centrale, cât și locale, Incubatoarele de Afaceri. Mi se pare o platformă foarte bună de comunicare pentru că am aflat astăzi care sunt problemele tuturor actorilor și cum pot aduce o contribuție la dezvoltarea ecosistemului. A fost un eveniment interesant, interactiv, oamenii s-au simțit bine, cu o prezență foarte mare.

În continuare, cred că trebuie să lucrăm la toate elementele ecosistemului pentru că în primul rând noi nu avem un ecosistem bine conturat, nu știm cine sunt partenerii noștri din stânga și cine sunt concurenții noștri din dreapta,  nu cunoaștem despre foarte multe inițiative care se desfășoară la noi în localitate. Și e trist, că se fac acțiuni și inițiative foarte bune, dar noi nu comunicăm despre ele. Avem foarte multe de învățat de a ne cunoaște, să învățăm să cooperăm, să ne ajutăm”.

img_0983Mihail Fricațel, administrator Incubatorul de Afaceri din Rezina:

„Evenimentul este unul  bine venit și benefic pentru toți participanții. Majoritatea celor din sală au dezghiocat termenul Ecosistem și au identificat rolul pe care-l joacă în cadrul acestuia. În continuare vom tinde spre dezvoltarea și încurajarea antreprenorilor, vom continua să facem parteneriate, de a căuta colaborări cu toate organizațiile de suport și de a face tot posibilul ca să încurajăm antreprenoriatul în localitate”.

img_1256Olga Postovanu, manager Incubator de Afaceri din Cimișlia:

Evenimentul ne-a inspirat pe noi, cei din localități. Consider că însuși termenul de Ecosistem nu este cunoscut nici măcar de instituțiile de suport pentru dezvoltarea antreprenoriatului. Până la urmă există mai multe entități, care ele oricum, într-un fel sau altul, colaborează și asta a fost astăzi foarte bine punctat și stabilit. De asemenea, este absolut necesară trasarea pe hartă a tuturor partenerilor locali și cei naționali, comunicarea  și stabilirea anumitor obiective, ce avem anume de făcut pe termen scurt”.

img_0972Liliana Babără, manager Incubatorul de Afaceri din Soroca:

„Ecosistemul din mediul rural, pe moment, este așa cum la creat statul. Aș vrea să văd că mediul de afaceri lasă amprenta, să-i dea forma și structura care le-ar crea confortul de a lucra, dezvolta întreprinderi noi. În Soroca sunt înregistrate foarte multe întreprinderi mici și mijlocii, dar din cele aproape 70 de mii întreprinderi înregistrate la nivel național doar 25 % sunt lucrative.

Există necesitatea de implica tinerii. Mai ales că datele statistice arată că 70 %  dinre elevii din clasele a 11-a și a 12-a, au răspuns că dacă ar avea posibilitatea șă-și deschidă un business, ar rămâne în țară”.

img_0888Angela Zaharova, producător ElitaTV, Rezina:

Rolul mass-media în crearea/dezvoltarea unui Ecosistem viabileste unul foarte important: în primul rând de a informa și de a educa atât antreprenorul, cât și consumatorul. Pentru mine ca și jurnalist, experiența de promovare a antreprenoriatului din anii 90, nici nu se compară cu ceea ce avem noi la televiziune astăzi. De la știri despre atacuri raider și conflicte între antreprenori atunci, ajungem să promovăm ediții ale competițiilor genul:  „Cupa Antreprenoriatului Rural”,  emisiune „Business elita”, promovăm  companiile mari  din perspectiva responsabilității sociale. Participarea la ATELIER este o experiență care ne pune pe roate. Cu toate că noi am fi putut coopera și fără acest atelier, dar nu ne-am chemat unii pe alții. Aici ne-am întâlnit și bănuiesc că vor porni mai multe proiecte la nivel local, cel puțin în cele patru orașe pilot”.

img_1245Sergiu Portărescu, director Centrul de consultanță în afaceri al ASEM (MACIP):

„Vreau să spun că este foarte important, dar nu doar pentru antreprenori, ecosistemul nu e compus doar din antreprenori și firesc, dacă vin din mediul universitar, îmi dau seama care sunt obligațiile și cum aș putea să contribui pentru asigurarea unei dezvoltări viabile a ecosistemului, să se creeze oportunități mai multe pentru antreprenori, să dezvoltăm împreună cultura, să educăm și să ne bucurăm împreună de rezultate”.

img_1172Ecaterina Rutter, participantă, Chișinău:

„Ultimii ani observăm că se mișcă lucrurile în Republica Moldova în ce privește dezvoltarea antreprenoriatului, dar cumva se fixează mai mult pe Chișinău. Implicarea celorlalte regiuni este absolut necesară, pentru că se promovează și se crează o comunitate. Astfel, actorii  Ecosistemului antreprenorial din Chișinău și din localități Nord, Sud, Centru se pot întâlni să stabilească anumite posibilități de colaborare”.

img_1081Aliona Durlescu,  Cimișlia, satul Graniște:

„Ca și antreprenor – sunt abia la început. Am deschis o tipografie și ne propunem să prestăm servicii de calitate. De aceea astfel de evenimente mă stimulează să de a fac pasul următor chiar dacă experiență, susțiunere financiare sunt limitate. După asemenea zile, găsești motivația să mergi mai departe, să nu stai locului. Am descoperit organizații și asociații de suport la care aș putea apela”.

img_1288Octavian Caldaraș, fondator compania „John Pix” Soroca:

„M-am bucurat să descopăr că în Republica Moldova sunt persoane care au ca scop dezvoltarea antreprenoriatului, vor și pot să facă activități inovative, chiar dacă societatea arată că nu se pot face. Acasă, la colegii mei, plec, după ziua de astăzi, cu multe idei noi și strategii de dezvoltare a companiei”.

img_1079Inga Roșca, consilier în antreprenoriat centrul de dezvoltare SISLAB, Rezina:

Am aflat mai mult decât m-am așteptat. La întoarcere, voi face o hartă improvizată pe perete la SISLAB, cu pioneze colorate ceea ce ține de cele 5 domenii de activități care fac parte din ecosistem, massmedia, antreprenori, organizații de suport, APL-uri și învățământ, cred că va fi un ghid foarte bun pentru beneficiarii de la SISLAB atunci când avem instruiri”.

img_1258

Veronica Zacon, Centrul de instruire pentru copii:

„Am descoperit noi modalități de colaborare pentru dezvoltarea afacerii, în special la nivel național, chiar și internațional.  Următorul pas este să-mi dezvolt metodologia mai bine, să lucrez cu mine, să fiu la nivel și să prestez servicii de calitate”.

 

Pentru GEN Moldova, Victoria Hîncu, stagiar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s