5 modalități de a continua, chiar dacă motivația te lasă

Atunci când dezvoți o afacere, te confrunți, zi de zi, cu sarcini care nu sunt atractive. Și trebuie să le faci, chiar dacă ai inspirație sau nu. Sitor și

Nu are importanță ce faci, vei avea zile în care pierzi motivația de a continua. Să ai afacerea ta este excitant și provocator, dar, de asemenea, plictisitor și neinteresant uneori. Este absolut ok să fii distras, frustrat și dezamăgit. Cheia este să cunoști drumul înapoi, fără ca aceste stări să afecteze afacerea.

Succesul profesional și fericirea personală depind de gradul de motivație. Scott Langdon, antreprenor, propune pentru entrepreneur.com, propune 5 modalități care vă vor impulsiona atunci când veți simți că vă împotmoliți.

1. Fă un program

Faptul că nu trebuie să apari în fiecare dimineață la oficiu și să „arunci” cu deșteptătorul de perete este minunat. Dar reprezintă și o provocare. Ai posibilitatea să te trezești la ce oră vrei, să faci pauze atunci când simți necesitatea și să închei ziua de lucru atunci când consideri de cuviință. Autonomia pe care o aduce antreprenoriatul necesită disciplină, prin setarea programului zilei.

Gândul de a dormi până târziu sau să petreci două ore la pauza de masă sună tentant, dar nu aduce nicio valoare afacerii tale. În aceste condiții este bine să setezi alarma la aceeași oră în fiecare dimineață și să te trezești devreme. Studiile arată că persoanele care sunt active dimineața au șanse să devină de succes mai repede. Fixează pauzele de masă și ora la care se încheie ziua de muncă. S-ar putea să încalci uneori acest orar, dar important este să nu renunți la el.

2. Fă pauze în timpul zilei

Proiectează agenda zilnică astfel ca să ai pauze scurte. Limitează-le pe fiecare între 10-20 minute. Aceasta te ajută să scapi de capcana de a deveni neproductiv. Pauzele te ajută să e concentrezi mai ales  atunci când încerci să rezolvi probleme. Fă un pas în spate, încearcă să te concentreze pe altceva și revino cu idei noi. Încearcă să faci o plimbare scurtă afară, ia un pahar cu apă, meditează sau navighează pe rețelele sociale, pentru a schimba atmosfera.

Dacă ești distrat în timpul lucrului, ai putea să concentrezi atenția în timpul pauzelor la sarcina pe care o ai. Important este ca să fixezi timpul pe perioada acestor pauze.

3. Analizează alte alternative

Ce ai făcut până a lansa afacerea? Cu ce se ocupă prietenii și familia ta? Sunt șanse ca unii dintre ei să lucreze în aceleași pereți ai oficiului zi de zi de la 9 la 5, timp de un an de zile, în care au doar două săptămâni de vacanță. Să fii un antreprenor nu este ușor, dar nu este la fel de plictisitor. Poți să-ți programezi propia agendă și să stabilești scopuri, fără ca cineva să sufle în ceafă. Nu ești nevoit să faci naveta în fiecare dimineață și nici să îmbraci costumul, doar dacă tu nu dorești aceasta.

Tot încă nu ești convins? Vizitează un prieten la serviciu și peterece ceva timp în oficiu. La sigur vei alerga înapoi la afacerea ta, apreciind stilul de viață pe care îl ai.

4. Profită de flexibilitate

Nicăieri nu este scris că trebuie să stai acasă cu ochii lipiți de computer. Flexibilitatea îți oferă posibilitatea de a schimba ambianța în fiecare zi. Stabilește oficiul într-o cafenea, bibliotecă, parcul din apropiere. Modificările pot să stimuleze creativitatea.

Odată ce ai stabilit obiceiurile în agenda ta zilnică, vei vedea că e bine să deviezi din când în când. Ia o pauză mai lungă și întâlnește-te cu un prieten. Încheie ziua de lucru mai devreme, pentru a petrece seara cu prietenii. Acestea sunt beneficiile pe care ți le oferă antreprenoriatul. Pe termen lung, acestea te vor ajuta să crești productivitatea.

5. Gândește-te la viitor

Ai setat anumite obiective atunci cânda ai lansat afacerea și înțelegi că trebuie să adaptezi  odată cu trecerea timpului. Dacă simți că tărăgănezi procesul și ești distrat, întreabă-te cum realizarea acestor obiective va schimba viitorul tău. Unde vrei să ajungă afacerea ta în șase luni, un an, cinci ani? Cum te va ajuta rutina zilnică să îndeplinești ambițiile. Cât de mult se va schimba viața ta profesională și persoanală odată ce atingi aceste culmi?

Nu-ți fie teamă să visezi mare și nu ignora faptul că activitățile pe care le faci în fiecare zi sunt pietrele care te ajută să clădești viziunea finală a aspirațiilor. Scrie scopurile și pune-le acolo unde le vei vedea în fiecare zi. Acestea vor servi un imbold de a continua atunci când te simți frustrat sau demoralizat. Ai putea să tragi cu ochiul la istoriile de succes ale altor antreprenori. Iar la final, nu uita să te răsplătești pentru fiecare reușită. Ai lucrat atât de mult și meriți să sărbătorești aceste victorii.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s