Antreprenorii din domeniul modei care au fost selectați să participe la „Fashion Acceleration Program”

Șase start-up-uri din domeniul modei sunt finaliștii ultimei selecții pentru „Fashion Acceleration Program”. Proiectul va dura 6 luni și și își propune să ofere suport pentru dezvoltarea brandurilor cu potențial de a cuceri piețele internaționale. Cei șase finaliști au fost aleși din circa 50 de aplicanți, în cadrul mai multor runde de selecție, unde antreprenorii fashion și-au prezentat start-up-urile și produsele.

Totodată, datorită modelului de business, acapacității de a se dezvolta pe piața internă, dar și a ideilor inovatoare prezentate, organizatorii au lansat și un program de mentorat local pentru 12 antreprenori din domeniu.

De mentorat internațional vor beneficia designerii: Elena Zbârnea cu brandul „Sophie”, specializat în crearea rochiilor de ocazie; Irina Calancea, care face încălțăminte sub marca „Irka Shoes”; Eugen Hudorojcov, designerul care intenționează să-și extindă brandul „EHO”, specializat în crearea de rochii de dame; Ala Lerner și Carolina Tulgara, tinerele care își propun să lanseze un brand de lenjerie de lux pentru femei; Lilia Surdu – cu brandul „MOVE” de rochii din mătase naturală și Geo Lupașcu – cu brandul „Lavielace”, specializat în piese vestimentare accesorizate cu ajutorul tehnicii de lasetă.

 

dsc07220

Pentru a lua parte la „Fashion Acceleration Program”, designerii selectați vor trebui să achite o taxă lunară cuprinsă între 1000 și 2000 de lei, în funcție numărul membrilor echipei.

Pe parcursul „Fashion Acceleration Program”, care se va încheia în luna septembrie, antreprenorii  vor trece printr-un proces de accelerare complex, adaptat pentru fiecare  afacere în parte, vor beneficia de mentorat cu profesioniștii internaționali și locali din industrie, întâlniri cu experți,dar și acces la spații de lucru în comun. Mai mult, designerii vor lucra la dezvoltarea brandului și produsului și vor învăța cum să le lanseze produsele pe piața locală și internațională.

Finaliștii s-au arătata entuziasmați de oportunitatea de a lucra cu consultanți din afară și menționat că abia așteaptă să înceapă. „După cinci an de activitate simt că avem nevoie de un suflu nou în cadrul companiei. Sunt sigură că acest imbold îl vom prinde în cadrul ședințelor de mentorat cu specialiștii din domeniu, care au ghidat mai multe afaceri pe parcursul activității. Este o reușită și un pas înainte în realizarea visului nostru, de a ieși pe piața regională”, explică Irina Calancea, fondatoare „Irka Shoes”.

„Sunt foarte bucuroasă că am fost selectată să particip la „Fashion Acceleration Program”. Sper ca în această jumătate de an să-mi accelerez afacerea, așa cum nu am reușit să o fac în ultimii 5 ani de activitate. Îmi doresc ca în urma acestui program să-mi extind afacerea pe plan internanțional, și, implicit, să-mi măresc echipa, veniturile, dar înainte de asta să obțin expertiza necesară pentr a evita riscurile”, menționează Elena Zbârnea, brandul „Sophie”.

Un juriu format din șase persoane, inclusiv designeri și experți în domeniul fashion, dar și reprezentanți ai donatorilor internaționali, au evaluat designerii care s-au calificat la  „Fashion Acceleration Program”. Criteriile de selecție au mai inclus: nivelul de dezvoltare a start-up-urilor, experiența echipei în domeniul business și în domeniul fashion, dar și potențialul de creștere și de dezvoltare a afacerii pe termen lung.

dsc07054

„Mă bucur să văd că industria ușoară din RM este în continuă creștere și în ultima perioadă apar afaceri care au potențial de dezvoltare atât de plan local, cât și pe plan internațional. Toți cei care ați fost semifinaliști ai „Fashion Acceleration Program” veți beneficia de programele oferite de ZIPhouse, care cuprind consultanță, mentorat și care vă vor ajuta să vă consolidați start-up-urile până la nivelul la care să reușiți să mergeți și peste hotare țării”, comunică Sergiu Botezatu, manager superior de proiecte, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

Modelul de business, ideile inovatoare, dar și potențialul de dezvoltare locală a unor start-up-uri, i-a motivat pe membrii juriului să lanseze și un program de accelerare locală în cadrul Centrului de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” pentru 12  participanți, designeri și antreprenori care anterior au urmat un program de training.

„Am lansat „Fashion Acceleration Program” pentru a descoperi afacerile cu potențial de creștere internațională, dar am văzut că sunt foarte multe start-up-uri care trebuie să se dezvolte mai întâi pe plan local. Pentru ei vom lansa în curând un program de accelerare locală, care va cuprinde patru piloni de bază: Dezvoltarea Produsului, Tehnologie, Marketing și Branding și Imagine și Retail. Astfel, designerii vor avea posibilitatea să aleagă cursurile de care au nevoie și vor beneficia și de întâlniri cu experții ZIPhouse, care le vor oferi consultanță specializată”, susține Doina Nistor, director Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Programul se va încheia cu Grand Finale și va oferi ocazia startup-urilor de a-şi prezenta produsele și evoluția afacerii pe parcursul perioadei de accelerare. Finaliștii vor fi selectați în baza unei evaluări a progreselor înregistrate și vor obţine suport post-accelerare, în special în ce privește participarea lor la Moldova Fashion Days 2017 si accesarea unei săptămâni de training intens în cadrul Fashion Technology Accelerator Milan.

Programul „Fashion Acceleration Program”, este un proiect lansat pentru prima dată în țara noastră de Centrul de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii „ZIPhouse” în colaborarea cu Fashion Technology Accelerator Milan și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS), fiind susținut de USAID și Guvernul Suediei prin intermediul Proiectului de Competitivitate din Moldova.

Advertisements

One thought on “Antreprenorii din domeniul modei care au fost selectați să participe la „Fashion Acceleration Program”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s