Image

WE in Eastern Europe: Promovarea Antreprenoriatului Feminin în Cimișlia

Circa 30 de persoane, antreprenoare, aleși locali, tinere care aspiră să creeze afacerea proprie, societatea civilă din Cimișlia și Basarabeasca, au participat marți, 13 iunie, la Atelierul de Lucru „Promovarea Antreprenoriatului Feminin în Europa de Est” dedicată susținerii și antreprenoarelor la nivel local și regional. În cadrul evenimentului a fost abordată situația businessului feminin în localități, identificate de modalități de Creare și consolidare comunităților antreprenoriale feminine locale, participantele au fost inițiate în  Metodologia Design Thinking.

„Antreprenoarele reprezintă o forță motrice a oricărei localități și ne bucură faptul că acestea sunt active și se implică în dezvoltarea regiunii. E bine să le susținem și noi la rândul nostru și să deschidem noi modalități de promovare”, a menționat Iurie Stoianov, vicepreședintele raionului Cimișlia.

„Am parcurs diferite dimensiuni ale antreprenoriatului feminin: cultura, educația, programele de promovare și îmbunătățire a antreprenoriatului feminin din localități. Cred foarte mult în schimbul de la egal la egal și mă bucur să avem colegi cu care putem să formăm relații de lungă durată și împărtăși această expertiză”, a comunicat Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova.

La rândul lui, Vladimir Gîlcă, reprezentatul pentru Replica Moldova a Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, a spus că organizația se implică activ în promovarea antreprenoriatului feminin nu doar la nivel național, ci și local. „Spre exemplu o să avem un work-shop, care este dedicat doar antreprenoarelor din industria creativă, o să avem un alt exemplu în care antreprenoarele vor fi învăţate cum să-şi promoveze produsele şi la fel o să mergem în Ungheni”, a spus coordonatorul de proiect”, a spus Vladimir Gîlcă.

Speakerii străini au menționat că, de cele mai dese ori, reușesc să acumuleze experiență de la persoanele pe care vin să le instruiască. „Internaționalizarea businessului ar fi bine să fie o prioritate pentru antreprenoare. Mai ales că dezvoltarea tehnologică ne permite să gestionăm afaceri fără a fi nevoie de prezența noastră fizică. Pentru aceasta este nevoie să cunoști trendurile internaționale, să identifici domeniul de expertiză și să poți construi o relație reciproc avantajoasă cu partenerii”, susține Anna Novitskaya, speaker GEN Belarus.

Participantele au declarat că evenimentul aduce o notă nouă în ciclul activităților pentru antreprenoare. „Expertiza și motivația antreprenoarelor țări inspiră și învață în același timp că orice afacere din orice domeniu, până la succesul mult scontat, poate avea și eșecuri. Este apreciat faptul că femeile reușesc să gestioneze businessul, să se implice în susținerea comunității, inclusiv să aleagă să facă și politică”, menționează Olga Postovanu, Manager Incubatorul de Afaceri din Cimișlia.

Conferința „Promovarea Antreprenoriatului Feminin în Europa de Est”, va avea continuitate, 14 iunie fiind organizat un Atelier de Lucru în Ungheni.

Evenimentul a fost organizat de European Liberal Forum, cu susținerea Fundației Friedrich Naumann și GEN Moldova.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s