Image

create YOUiACT Exchange CAMP: 20 de proiecte, peste 100 de participanți, nouă localități implicate

Șase zile, trei locații, circa 100 de copii implicați din nouă localități, trei speakeri internaționali, 20 de idei de proiect turistice, IT, media, dezvoltare personală, conservare a patrimoniului național etc. dezvoltate, toate în cadrul Exchange CAMP-ului organizat de GEN Moldova ca parte a programului „create YOUiACT” care s-a desfășurat în perioada 29 octombrie – 3 noiembrie în Cimișlia, Chișinău și Ungheni.

Cea de-a doua etapă a programului „create YOUiACT” pentru tinerii din nouă localități a constat în organizarea a trei Exchange CAMP-uri cu speakeri internaționali și naționali. Tinerii din Cimișlia, Palanca, Dubăsarii Vechi, Chișinău, Grigoriopol, Corjova, Soroca, Ungheni, Fălești au aprofundat cunțtințele în domeniul dezvoltării unui proiect după metodologia Lean Canvas și Design Thinking, Comunicare și Prezentarea ideilor, folosirea limbajului corpului, formarea echipelor, condimentate cu reprize de dans, petreceri de Halloween și tururi de descoperire a localităților.

„Programul „create YOUiACT” oferă tinerilor posibilitatea a a participa la programul de pre-accelerare a proiectelor sociale și cele antreprenoriale, prin acces la expertiza internațională și crearea de conexiuni cu impact la nivel local. Participanții au avut oportunitatea de a se conecta online și offline cu speakerii locali și internaționali, dar și cu alți colegi din alte localități, ceea ce le-a permis să deschidă ușa la mediul internațional, iar implicarea timpurie în comunitățile locale să poată susține un ecosistem și un mediu antreprenorial mai prietenos la nivel local pentru generația mai tânără. În timp ce creează un impact la nivel local, formează un viitor nou pentru ei aceștia pentru a deveni lideri în localitate, le oferă încredere și responsabilitate față de problemele locale și oportunitatea de a proiecta un nou viitor pentru comunitățile locale având o perspectivă mai largă din lecțiile învățate de la practicienii internaționali și contribuind la prosperitatea individuală și colectivă”, susține Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova.

„În calitate de partener, ASEM Moldova vine cu un îndemn de a se implica activ în diverse activități atât la nivel local, cât și național, dar și internațional. Noi, la rândul nostru, ne vom implica să promovăm inițiativele interesante și vom oferi sprijin în dezvoltare”, spune Larisa Dodu Gugea, reprezentant ASEM.

„Tinerii din Moldova posedă un nivel ridicat de creativitate și de înțelegere rapidă a aptitudinilor antreprenoriale. Eu și colegii mei suntem impresionați de prezentările de până acum și  de ce urmează. A fost o plăcere să lucrăm cu tinerii în diferite limbi și să vedem cum am putea să înțelegem și să ne relaționăm cu toții”, susține și Rebecca Palmer, EntreLaunch, Canada.

„A fost o experiență superbă și oportunitate de a cunoaște tineri din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Am luat o doză bună de inspirație, pozitivism, creativitate și ideație. Cred că asemenea evenimente stimulează nu doar tinerii lideri inovatori, dar de asemenea, este o platformă de networking și dezvoltă abilitățile de viață”, menționează Sevara Khaidova, una dintre traineri.

„Am întâlnit zeci de studenți extraordinari, de potențial înalt de dezvoltare în Cimișlia, Chișinău și Ungheni. Deși am fost unele bariere de comunicare au avut loc un dialog pozitiv despre subiecte serioase în domeniul dezvoltării organizaționale. Participanții au fost inteligenți, pasionați și vor fi forța motrice a progresului în comunitățile lor în următorii ani”, afirmă și Michael Ravitsky, trainer din SUA.

Programul va continua cu sesiuni online de mentorat, după cum urmează: 7 noiembrie, ora 15:30,  9 noiembrie, ora 15:00 și 10 noiembrie la ora 11:30.

„create YOUiACT” este susținut de Ambasada SUA din Moldova. Partenerii „YOUiACT” – Friedrich Naumann Foundation, ASEM, Direecția Generală Educație Tineret și Sport Chișinău.

Parteneri locali, Primăria Cimişlia, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din localitate, Liceului Teoretic „Ion Creangă”, Consiliul Raional Ungheni.

 

 

2 thoughts on “create YOUiACT Exchange CAMP: 20 de proiecte, peste 100 de participanți, nouă localități implicate

Leave a comment