Image

Trasee spre inima sudului – Cimișlia

Cimișlia a făcut o prioritate din dezvoltarea circuitelor turistice cu scopul de a crea o regiune puternică din localitatea situată la intersecția dintre Vest și Est. Se cere interconectarea destinaţiilor turistice cu zonele de agrement, gastronomia locală, pentru că Cimișlia a demonstrat în cadrul Forumului Crearea Circuitelor Turistice din 23 martie că acasă nu e doar un cuvânt, e o stare unică. Dar acasă e nevoie agricultură, turism, de unirea forțelor pentru a dezvolta împreună a potențialului turistic enorm din regiune, de a identifica modalități de a găzdui un număr mai mare de turiști, de a lucra de comun acord pentru a susține și dezvolta inițiativele actuale, de a oferi suport antreprenorilor din domeniul agroturistic.

„Bine ați venit în Cimișlia și Mulțumesc agenților economici care sunt prezenți alături de noi și vom pune bazele astăzi în Cimișlia unei colaborări frumoase cu statul Carolina de Nord. Ne dorim să avem un eveniment productiv pentru ambele părți și să fie într-un ceas bun la noi acasă”, a salutat oaspeții Andrian Talmaci, președintele Raionului, în timp ce aceștia își trăgeau sufletul după hora la care au fost invitați de tinerii dansatori din localitate. 

În aceeași ordine de idei, Cristina Olărescu, șef adjunct al Cancelariei de Stat a menționat că, situat la intersecția de drumuri, Cimișlia conectat traseele spre Vest sau Est,  a făcut ca toate drumurile să ducă la ei în localitate, chiar și cele din Carolina de Nord. „Forumul este dedicat schimbărilor și exploatărilor unui subiect care nu este neapărat nou, dar util. Cimișlia pentru mine este acasă, înseamnă cele mai calde brațe, cele mai frumoase hori și cea mai plăcută muzică. Îmi doresc ca colaborările la nivel intern și extern să ia amploare, să ne aducă acel sentiment, de a fi mai puternici, să apreciem mai mult și să muncim pentru ceea ce facem. O facem pentru noi, pentru copii noștri, pentru viitorul nostru și ceea ce noi avem”, a comunicat Cristina Olărescu.

Larisa Voloh, Deputat în Parlamentul Republicii Moldova a declarat că evenimentul vine să pună în evidență potențialul economic, resursele umane, intelectuale și acele bune inițiative care se întâmplă în raioanele noastre. „Astăzi la Cimișlia, dezvoltarea economică locală devine o prioritate pentru autoritățile locale și în special pentru cele de nivelul doi. Am zis că este important pentru noi să avem regiuni puternice, să construim împreună cu autoritățile centrale localitățile rurale și urbane. Ne dorim să avem agenți economici motivați, puternici, care să dorească să investească în oameni și localități, să avem orgqanizații civile bine intenționate, care să susțină inițiativele de dezvoltare, iar în final să avem cetățeni mulțumiți de ceea ce le oferă autoritățile, cât și mediul în care locuiesc”, a adăugat Larisa Voloh. 

Accentul pe importanța dezvoltării turismului la nivel local a fost pus de Valentin Ceban, director interimar al Oficiului Național al Turismului. „Desfășurarea Forumului pune în valoare potențialul turistic al raionului Cimișlia și cel economic. Vorbim aici de Complexul Agroturistic Zloți sau pensiunea „La Mădălina” care au înregistrat rezultate frumoase și oferă turiștilor posibilitatea admira natura, de a beneficia de activități inedite, dar și de a gusta din mâncarea delicioasă”, a opinat Valentin Ceban. 

Despre revenirea acasă și creare de poduri a vorbit Lora Sinigur, Director Relații Internaționale, Cooperare Bilaterală Carolina de Nord – Republica Moldova, Oficiul Secretarului de Stat din Carolina de Nord.  „Mă copleșesc emoții mari și mă bucur să fiu alături de voi. Ultimii 25 de ani s-a încercat să se creeze poduri între Carolina de Nord și Republica Moldova. Așa cum s-a menționat, din 1999 Republica Moldova are semnat un parteneriat frumos cu statul Carolina de Nord. Am onoarea să reprezint oficiul E.S. Secretarului de Stat al Carolinei de Nord, doamna Elaine Marshall. Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns la o aniversare frumoasă de 25 de ani și sperăm să avem cel puţin, încă alţi 25 de ani de colaborare.

Pe 19 martie 2024, Parteneriatul Bilateral dintre statele noastre a fost reînnoit pentru încă 5 ani. Iar cu Cimișlia, noi am reușit să dezvoltăm parteneriate frumoase în educație, gestionarea deșeurilor, antreprenoriat, dezvoltare economică și acum să dezvoltăm împreună o ramură nouă în agritourism.

Activând în cadrul Departamentul Secretarului de Stat, Relații Internaționale am avut posibilitatea și binecuvântarea să investesc înapoi acasa și să contribui, timp de 15 ani, la bunăstarea țării, alături de colegii mei din Carolina de Nord, cât și cu ajutorul partenerilor locali, GEN Moldova, doamna Larisa Voloh, prin intermediul programelor de schimb, precum „Lumea Deschisă” și sper că acele semințe care au fost sădite în comunitățile noastre să aducă roadă. Vreau să mai adaug faptul că pe parcursul acestei săptămâni am văzut lucruri extraordinar de frumoase. Moldova are viitor, are copii si tineri talentați. Mulțumesc mult pentru primirea călduroasă și oricât de departe de casă nu aș fi, Moldova este în inima mea și vom continua să lucrăm și să dezvoltăm astfel de proiecte ca să aducem rezultate cât mai frumoase în comunitățile noastre”, a spus Lora Sinigur.

„Când am fost fermier în Massachusetts, am aflat despre Republica Moldova, de la un stagiar. Tinerii care vin cu stagiu la noi pictează pe pereții casei drapelul țării de unde vin.  În aceeași ordine de idei, e bine să știți că pentru a avea succes în acest sector, în special pentru agroturism, este foarte important să lucrați împreună: fermieri, autorități centrale și locale, universități populație pentru a reseta colaborarea. Eram de părerea că fermierii ajută comunitățile să ajungă la succes. De fapt sunt comunitățile locale susţin fermierii să reușească. Pentru că, dacă cei din comunitățile locale vor avea un trai decent, vor sprijini copiii de fermieri să rămână în localitate și vor avea grijă ca business-ul să crească”, a declarat Rich Bonanno, Prorector, Informare/Sensibilizare şi Angajament. 

„Sunt unul dintre fericiții care am vizitat Carolina de Nord în 2022 cu proiectul programul „Lumea Deschisă” de Gestionare a deșeurilor”,  şi-a început discursul Vasile Sidor „Asociația pentru Dezvoltare”. „Vreau să spun că la noi acasă este mult potențial. A fost realizată o încercare de cartografiere a obiectivelor turistice, cu experți din Germania care au localizat locațiile care pot atrage turişti. Suntem la mijloc de intersecție și avem un potențial neexploatat și trebuie utilizat smart. Și aici mă refer la cazarea turiștilor. Am făcut o analiză a numărului de locuri de cazare și este unul mic. Datele statistice sunt eronate, pentru că includ și locurile de la taberele de copii, care activează doar pe parcursul verii. Pentru o dezvoltare a turismului în regiune e bine să identificăm soluții pentru oferirea locurilor de cazare pentru turiști”, a mai menționat Vasile Sidor. 

Organizarea IProsop – o oportunitate pentru satul Selemet, raionul Cimișlia, este un festival care conectează oamenii, inclusiv diaspora din Selemet. „Când a fost lansat festivalul reprezentăm diaspora din Italia, alți colegi erau în Statele Unite ale Americii, Anglia. Împreună cu primăria satului Selemet am pus bazele acestui eveniment. Am descoperit că se coseau prosoape și am încercat să valorificăm acest potențial și să conectăm tot ce este în jur în Selemet și nu doar. Când vine turistul la festival, fie că e din Moldova sau din afară, este conectat cu muzeele locale, cu tradițiile, cu gastronomia, cu localnicii care sunt foarte ospitalieri. Evenimentul are loc la începutul primăverii și reprezintă o carte de vizită a localității”, a opinat Olga Coptu, una dintre organizatorii festivalului.  

Legătura dintre identitatea naţională şi circuitele turistice au fost continuate de Anastasia Rusu Asociația „Băștinașii din Cimișlia”, care a povestit istoria de dragoste a doi tineri frumoși Cimiș (nume român) și Lia (nume turcesc), care au stat la baza legendei formării orașului Cimișlia. „Cimișlia se află exact în locul unde trecea drumul mătăsii, este momentul să revitalizăm acest itinerar și ca toate drumurile să ducă la Cimișlia. De asemenea, pentru că suntem în stepă, avem loc pentru a organiza festivalul horelor „Ion Bazatin”. Dacă tot vorbim de mișcare, a fost organizată  „Cupa Orașului Cimișlia la Oină”. Grație susținerii Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, am avut fericita ocazie de a organiza această Cupă, împreună cu voluntarii Corpului Păcii. Au fost realizate organizat competiții de baseball și oina în orașul Cimișlia. Au fost realizate două ediții. Voluntarii din SUA s-au mirat de faptul că unul dintre cele mai cunoscute sporturi la ei acasă se juca în Moldova din timpuri vechi”, a comunicat Anastasia Rusu. 

Mass media informează despre cele mai importante evenimente din localitate, țară, regiune. „Ne-am bucura să informăm despre potențialul turistic ce îl aduce cu sine Valul lui Traian, care începe de la Leova, trece prin Cimișlia și se termină în Căușeni. Este un monument istoric care are peste 2.000 de ani și este cunoscut în afară mai mult ca în Moldova. Raionul Leova construiește un complex de locuri de cazare de 65.000 de lei. Poate ar fi bine și atrag aici atenția tuturor celor care ar putea fi interesați, să se realizeze un traseu istoric și turistic de la Leova, până la Copanca: pe jos, cu bicicleta, cu calul sau căruța, prin intermediul căruia să interconectăm aceste trei raioane. Avem istorie, putem să dezvoltăm lucruri interesante”, a sugerat Andrei Bargan, director Pro Media SRL.

Evenimentul a continuat cu două ateliere, realizate de Carla Barbieri care a vorbit despre schimbarea poziției față de alimentele de proveniență locală și aprecierea turismului local. „De-a lungul anilor ni s-a spus să avem un market specific pentru a ne poziționa pe această piață. Uneori ne axăm pe familii, alteori doar pe adulți sau doar copii. Trebuie să gândim altfel. Cum hrănim turistul, cum îl atragem să vină în Cimișlia, Republica Moldova. Avem două grupuri diferite de tineri turiști: generația alfa, care au mai puțin de 13 ani și Zoomerii sau generația Z. În mijloc sunt Milenialii, care sunt cei care au bani, care cultivează și îi susțin pe cei tineri. Când ne gândim la mileniali ne gândim la persoane foarte tinere, dar de fapt sunt cei care pot să participe la evenimente, să achiziționeze diverse produse, să cheltuie banii. Sunt turiștii pe care să îi atragem”, a explicat Carla Barbieri, Profesor emerit in Agriturism, Universitatea de Stat a Carolinei de Nord. 

Și dacă s-a vorbit despre evenimente, atunci activitățile pot fi realizate doar cu o bună organizare. Un cadrul care ar putea să ajute organizatorii de evenimente a fost prezentat de Erica Calderon, Departamentul de Agricultura al Carolinei de Nord. „Acest model de planificare poate fi implementat nu doar în activitățile legate de  agroturism, dar în orice eveniment pe care dorim să-l realizăm. De la cercetare, poziționare, consolidarea lucrului în echipă, crearea de experiență de neuitat. Un eveniment de succes, în experiența mea, ține de stabilirea obiectivului, dar și de așteptările participanților.  Țineți minte comunicarea și comunicarea exagerată vor bate erorile de comunicare. Nu uitați să împărtășiți viziunea voastră prin vibe-ul pe care îl aduceţi. De cele mai dese ori credem că oamenii pot citi gândurile, dar nu este așa”, a menționat Erica Calderon. 

„ Comunitățile locale au o identitate culturală bogată și atunci când ne unim putem identifica numeroase beneficii în ceea ce privește creșterea economică, socială și culturală. Această interconectare servește ca o legătură invizibilă care ne leagă de rădăcinile, moștenirea și aspirațiile noastre, stimulând încrederea și unitatea între oamenii din Moldova sau Cimișlia, sau Ungheni, sau Ștefan Vodă”, a opinat Olesea Fortuna, președintă GEN Moldova.

„Forumul: Crearea circuitelor turistice locale în Cimișlia” a avut loc în cadrul evenimentele locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova.

Cimișlenii au demonstrat nu doar prin vorbe că sunt gazde bune, dar și prin organizarea unui tur ghidat la Muzeul din oraș, descoperirea locațiilor inedite și au gustat din bucatele tradiționale la pensiunea „La Mădălina” și Complexul Agroturistic „Zloți”, și Vinăria Heredo. Oaspeții au încheia vizita cu un dans în satul Hârtop, unde au s-au delectat cu concertul de muzică populară oferit de localnici.

Evenimentul este realizat de GEN Moldova, Consiliul raional Cimișlia, UTM în parteneriatul strategic cu USAID în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM, HEREDO, Complexul Agroturistic Zloți. 

Image

Sinergii în Educație: Valorificarea Agriculturii și Turismului în Ungheni

Pentru ca o industrie să exceleze, este nevoie de profesioniști bine școliți. Aceasta este diferența care poate aduce Moldova în topul destinațiilor turistice. Lucru ce  poate fi realizat prin colaborare cu entitățile din localitate și din regiune. Cu cât mai multe parteneriate stabilite, cu atât mai multe șanse ca instituția de învățământ profesional să exceleze. În același timp, sinergiile stabilite, oferă posibilități de creștere atât a colegiilor și universităților și aduc tinerilor oportunități de dezvoltare și creștere profesională. Despre aceste subiecte și multe altele s-au discutat în cadrul „Dialogului Deschis: Formarea Talentelor  în Agricultură și Turism”, care a avut loc pe 22 martie, în Ungheni. Evenimentul a adunat oaspeți din Carolina de Nord, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, membri ai academia, studenți. 

Evenimentele din Ungheni au început cu o vizită de studiu la Consiliul Raional care a găzduit oaspeții din Carolina de Nord și s-au angajat într-o primă discuție pentru a identifica beneficiile și provocările cu care se confruntă sistemul agricol și turistic din raion. Reprezentanți ai autorităților locale și centrale au prezentat strategiile de dezvoltare, importanța educației în agricultură.

„Atenția noastră este redirecționată spre sectorul turismului, pentru a pregăti specialiștii de care industria are nevoie. Dacă vorbim de viziunea noastră a Conisliului Raional Ungheni pentru următorii ani, ne vom îndreptat pe câteva direcții precum: aprovizioanrea cu apă accesibilă pentru localitățile noastre. Până acum avem prooblema conexiunii cu apa și vorbesc aici și despre reprezentanții din sectorul agricol, nu au acces la apă. A doua prioritate este construirea unui parc industrial în preajma centurii de ocolire a municipiului Ungheni. Cel de-al treilea lucru extrem de important, este împădurirea raionului, pentru că pădurile aduc apă. A vem probleme cu eroziunea solului și satele noastre nu mai au apă în fântâni din cauza schimbărilor climaterice și a tăierii intensive a pădurii ca urmare a crizelor și a sărăciei cu care s-a confruntat populația”, a explicat Dionisie Ternovschi, președintele Raionului Ungheni, care a menționat că rezultatele acestor inițiative vor apărea în termen de zece ani.

Subiectul asigurării fermierilor cu apă a fost abordat și de Ion Poia, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. „În Ungheni există o problemă cu stația de irigare care nu lucrează de trei ani. A fost construită pe timpul Uniunii Sovietice, țevile sunt vechi, autoritățile de la Chișinău au decis să o caseze. Am cerut o pauză de două-trei săptămâni pentru a mă întâlni cu agricultorii și discuta despre posibilitatea de a o da în arendă ca aceștia să o dezvolte. Ulterior dacă găsim un numitor comun, vom căuta fonduri ca să îi ajut”, a menționat demnitarul public. 

Anticipând subiectele ce vor fi discutate în cadrul Colegiului Agroindustrial din Ungheni, Andrei Cheptănaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a lansat un apel la colaborare. „Înțelegem importanța schimbului de experiență și transferul de cunoștințe de la țări care au oportunități mai mari. Colegiul din Ungheni este o instituție importantă pentru dezvoltarea agriculturii din regiune și nu doar și aceasta se poate dezvolta prin parteneriate. Sperăm să continuăm și în Ungheni în această colaborare ca să avem agricultori care fac agricultură de performanță. Ne dorim să educăm antreprenorii din domeniul ca să fie eficienți la noi acasă. Și în același timp să reușim să atragem investitori de peste ocean care să investească în Ungheni. Consiliul Raional, Guvernul sunt deschiși să colaboreze”, a precizat Cheptănaru.

În același timp, Viorel Scutaru, Direcția Agricultură Consiliului Raional a menționat că tinerilor cu perspectivă care învață în Colegiu li se oferă oportunități. „De multe ori agenții economici achită bursa pentru viitorii specialiști, astfel asigurând că aceștia la absolvire se vor angaja să lucreze cu ei. Dar motivarea financiară nu este la nivelul așteptat și acest lucru până la moment nu funcționează, preferând să plece peste hotare în căutarea unui job mai bun”, a remarcat Scutaru.  

Despre oportunități și sinergii a vorbit și Victor Sfecla, Prodecan, Facultatea de Ştiinţe Agricole, Silvice şi Ştiinţele Mediului, UTM. „Sinergiile dintre Consiliul Raional Ungheni și UTM specialiștii care se pregătesc se regăsesc la Facultatea noastră, care este unică în Republică. Noi suntem aici la Ungheni ca să prezentăm informație despre progresele realizate. Vă invităm să veniți și să faceți cunoștință cât de mult s-a îmbunătățit și să cunoașteți procesele de educație și dotarea tehnică a Universității. Anul trecut cu suport USAID a fost înființată AgroTech Arena care adună toți producătorii de tehnologii moderne și softuri ceea ce ține de o bună gestionare a terenurilor agricole și monitorizare, precum și eficientizare, economie de resurse”, a comunicat Victor Sfecla.

„În Carolina de Nord au fost stabilite mecanisme ca să încurajăm și să conectăm Universitatea cu autoritățile locale și să unim cunoștințe și fermierii. Sunt sisteme bine puse la punct și pot fi multiplicate și în Moldova”, a menționat Rich Bonnano, Prorector, Outreach și Engagement.

„Suntem instituția care pregătește specialiști în domeniul agricol. Aceiași soferi pe combain sau tractor pleacă de pe băncile instituției noastre. Ne bucurăm de prezența oaspeților din SUA și ne dorim ca la final de eveniment să reușim să preluăm din cele mai bune practici ale colegilor noștri din SUA. De asemenea, suntem interesați să împărtășim și din experiența instituției pe care o conduc, referitor la management, programul de înscriere etc.”, a declarat Ion Oboroc, directorul Colegiul Agroindustrial din Ungheni, în cuvântul de salut. Oaspeții din Carolina de Nord și din partea autorităților centrale și locale au fost întâmpinați cu pâine și sare de către tinerii elevi al Colegiului, îmbrăcați în straie naționale.

Despre perspectiva turismului și a agriculturii pentru regiune, prin experiența moldovenilor în SUA a vorbit Ludmila Ursatiev, șefa Secției economie și reforme în cadrul Consiliului Raoinal. „Experiența acumulată o aplicăm pas cu pas acasă și ne bucurăm că unele inițiative, precum digitalizarea „Clusterului Turistic Regional Tinutul de Vest”, care a preluat de pe umerii noștri presiunea de promovare. Vizita în Carolina de Nord, care a avut loc acum un an, a fost una complexă, am avut oportunitatea să vizităm antreprenori din domeniul agroturismului, reprezentanți ai autorităților locale și federale, membri ai sectorului asociativ. Acum împreună cu colegii avem posibilitatea să dezvoltăm potențialul agricol și turistic în regiune și să reușim să lansăm inițiative care să ne permită să reținem tinerii acasă la noi”, a spus Ludmila Ursatiev. 

Perspectiva de formare a talentelor și oportunități în agricultură și industriile conexe, a oferit Alexander M. “Sandy” Stewart, Comisar adjunct pentru agricultură la Departamentul de Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Carolina de Nord. 

„Moldova este o țară frumoasă cu produse gustoase și vin aromat. Dar produse gustoase, locuri frumoase pot fi găsite și în alte state europene. Ceea ce face diferența este calitatea persoanelor care lucrează în domeniu. Este nevoie de un anumit nivel de educație ca să poți face concurenței. În Carolina de Nord de unde venim noi cel mai mare angajator este spitalul „First Help” (Primul Ajutor). Colegiul la care lucrez pregătește surori medicale, dar acestea nu sunt singurele angajate care lucrează acolo. Instituția mai are nevoie de electricieni, specialiști la instalarea și monitorizarea sistemelor de aer condiționat și căldură, grădinari, persoane care pregătesc mâncarea, care pot să întrețină o clădire. Fără de acești profesioniști, spitalul nu va putea funcționa. 

Acești profesioniști îi pregătește Colegiul în care activez. Instituția a stabilit parteneriate pentru pregătirea specialiștilori, cu operatorii din industriile din localitate, cu autoritățile la nivel local, universități, diferite ministere, printre care Minsiterul Agriculturii, experți și alte persoane care contribuie la dezvoltarea economică”, a explicat Stewart. 

De la parteneriate și colaborări la eșec este doar un pas, pe care l-am făcut împreună cu Peter Thornton, Director al Departamentului de Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Carolina de Nord. „Cea mai mare dezamăgire este să spui că nu ai eșuat. Sunt în markerting și fac schimări, care sperie pe toți. Dacă nu ai eșuat niciodată, ai făcut doar ceea ce cunoști, atunci nu ai provocat nicio schimbare. Eu împreună cu echipa mea am eșuat de multe ori, decât am reușit. Dar din cele 50 de state americane care au cel mai mare succes, Carolina de Nord se află pe primele locuri”, spune Peter Thornton. 

„Educatia nu mai ramane a fi un transfer al cunoștințelor acum e nevoie de angajarea culturală pentru schimbarea viitorului nostru care are un rol crucial în modelarea identităților și percepțiilor indivizilor prin tradiții, moștenire, limbaj și structuri sociale. Identitatea nu este fixă, ci fluidă și în evoluțieși are impact asupra interacțiunilor prin modelarea de perspective bazate pe contexte sociale și istorice. Acest eveniment este un centru de mișcare constantă, în care parteneriate fructuoase și discuții animate urmăresc să propulseze comunitățile către creștere și progres durabil. Ne bazăm pe entuziasm, inclusiv antreprenorial și profesional prin experți, care se angajează în dialoguri inspiratoare care stimulează dezvoltarea. Pe măsură ce ne dedicam unui dialog și schimb de opinii, vă invităm să explorati esența raionului Ungheni in dinamica și să fiți martorii impactului transformator al colaborării”, a conchis Olesea Fortuna, președintă GEN Moldova.

Cei peste 200 de tineri prezenți la eveniment s-au arătat interesați de informația primită, fiind interesați de modalitatea de admitere la Colegiu în SUA, cazarea studenților, stagiile de practică, inclusiv a studenților din Republica Moldova.

Ziua a continuat cu vizite de studiu la Cramele din localitate Mănoilești și Mircești și s-a încheiat cu experința de a sădi pomi la Rezervația Naturală „Plaiul Fagului”, unde au făcut cunoștință cu oportunitățile pe care le oferă turiștilor, fauna și flora rezervației. „Ne vedem la următoare vizită să vedem cum s-au prins copacii sădiți”, au comunicat la plecare oaspeții de peste ocean. 

Activitatea se desfășoară în cadrul activităților locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova.

Dialogul este realizat de GEN Moldova, Consiliul raional Ugheni, UTM în parteneriatul strategic cu USAID în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM, Clusterul Turistic Regional Tinutul de Vest, Colegiul Agroindustrial Ungheni. 

Image

Forum: Crearea circuitelor turistice locale în Cimișlia

GEN Moldova, în colaborare cu Consiliul Raional Cimișlia și UTM lansează sâmbătă, 23 martie Forumul: Crearea circuitelor turistice locale în Cimișlia. Evenimentul este realizat de GEN Moldova, Consiliul raional Cimișlia, UTM în parteneriatul strategic cu USAID în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM, HEREDO, Complexul Agroturistic Zloți. 

Evenimentul va conține o Discuție colaborativă despre:

  • Parteneriat pentru dezvoltarea afacerilor locale și încurajarea turismului și identității culturale a Cimișliei:
  • Potențialul turistic prin clusterizare în raionul Cimișlia;
  • Importanţa organizării regiunii şi a festivalurilor de promovare a agroturismului;
  • Calendarul evenimentelor și identitatea culturală a cimislinienilor din cadrul raionului;
  • Cooperarea cu mass-media pentru promovarea regiunii;
  • Situri și Festivaluri din Cimișlia.

Tot în cadrul evenimentului se va desfășura atelier realizat de Carla Barbieri pe Crearea de experiențe în Gastronomie, Agricultură pentru turiștii noi, prin conectarea fermierilor și bucătăria locală. Erica Calderon va vorbi participanților despre co-crearea festivalurilor comunitare și a angajamentelor agroturistice.

„Forumul: Crearea circuitelor turistice locale în Cimișlia” se desfășoară în cadrul evenimentele locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova.

Image

Dialog Deschis: Formarea talentelor în agricultură și turism

GEN Moldova, în colaborare cu Colegiul Agroindustrial din Ungheni, Consiliul Raional Ungheni și UTM lansează vineri, 22 martie Dialogul Deschis: Formarea talentelor în agricultură și turism. 

În cadrul activității se va discuta despre modele de conectare dintre instituții de învățământ în domeniu, interconectarea între clustere, formarea și pregătire de talente, perspective în agricultură și dezvoltare de cluster și clusterizare. 

Participanții vor avea acces la expertiza experților locali și din Carolina de Nord, SUA, vor împărtăși experiența moldovenească peste ocean și experiența americană în comercializarea produselor agricole. Includerea continuă a unor subiecte legate de agroturism ar facilita dezvoltarea sectorului dat prin înființarea de întreprinderi sau transformarea întreprinderilor non-turistice în cele legate de turism.

Evenimentul se va bucura de prezența primelor persoane din raion, experți naționali și din SUA.

Activitatea se desfășoară în cadrul activităților locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova.

Dialogul este realizat de GEN Moldova, Consiliul raional Ugheni, UTM în parteneriatul strategic cu USAID în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM, Clusterul Turistic Regional Tinutul de Vest, Colegiul Agroindustrial Ungheni. 

Image

“Compasul Local în Turism: Reziliență și Inovare”

Dezvoltarea turismului în Republica Moldova reprezintă o prioritate atât pentru mediul academic, cât și pentru  cel asociativ, dar și donatorii internaționali. O oportunitate pentru acest sector poate reprezenta conlucrarea dintre actori, identificarea oportunităților de dezvoltare și preluarea experiențelor. În același timp, eliminarea disparităților pe criterii de regiuni sau gen, va contribui la lansarea de noi antreprenori,  implicarea mai multe persoane în creșterea turismului la noi acasă și reducerea inegalității economice între regiunile Molodovei.

Sunt unele dintre ideile identificate în cadrul Conferinței „Compasul local în Turism: Reziliență și Inovare”, desfășurat pe 20 martie în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova. Evenimentul a adunat reprezentanți din mediul academic (studenți și profesori), practicieni din regiuni, oaspeți de onoare din cadrul delegației oficiale din Carolina de Nord care a vizitat Republica Moldova, inclusiv doamna Elaine Marshall Secretar de Stat în Carolina de Nord, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, ai donatorilor și mediul asociativ de la noi.

Alexandru Stratan, Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, a menționat, în cuvântul de salut, că una dintre prioritățile de bază pe care ASEM concentrează, ca și domeniu major de interes, este Turismul și Serviciile de Agrement. „Acest eveniment se pliază excelent pentru consolidarea cunoștințelor în domeniu. Mă bucur că suntem împreună și putem să ne numim prieteni, pentru că datorită acestei prietenii am ajuns la 25 de ani de cooperare Republica Moldova – Carolina de Nord, iar țara noastră a beneficiat mult ca urmare și vă rugăm doamna Secretar de Stat să transmiteți cele mai calde gânduri poporului american din partea noastră și deschiderea noastră de a colabora în continuare prin ASEM ca și instituție care pregătește viitorii specialiști din domeniul turismului pentru dezvoltare economică locală”, a declarat domnul Stratan.

La rândul ei, E.S. Secretarul de Stat în Carolina de Nord, doamna Elaine Marshall apreciat rolul antreprenorilor din regiunile rurale, punând accent pe disparitățile cu care se confruntă, pe provocările pe care le întâlnesc antreprenoarele și soluțiile pe care le oferă Oficiul Secretarului de Stat din Carolina de Nord. 

„Înțeleg urcușurile și coborâșurile prin care trece un antreprenor, pentru că am fost antreprenoare. În particular înțeleg dilema femeilor antreprenoare… Eu sunt prima fată din familie care a absolvit colegiul/universitatea… Când m-am mutat pentru prima dată în Carolina de Nord aveam diplomă în textile și am deschis un business în decorare. De asemenea, am fost profesoară am predat design fashion și croitorie la Community College… În businessul meu de decorațiuni aveam nevoie de un împrumut ca să achiziționez țesături pentru sezonul sărbătorilor de iarnă. Am avut o programare la bancă pentru a contracta împrumutul, unde am fost întrebată unde este soțul meu și am fost rugată să vin a doua zi. A doua zi am venit cu el, ofițerul de la bancă a discutat doar cu soțul meu care nu era în acest business și nu știa diferența dintre țesături. Nu am spus nimic, eram furioasă, dar înțelegeam că am nevoie de acest credit carei mă va ajuta să dezvolt creativitatea, antreprenoriatul, abilitățile de comunicare, afacerea. Am fost foarte indignată în acea zi, dar am primit banii și businessul meu a fost unul de succes. Aceasta este una dintre experiențele mele”, a povestit Secretarul de Stat în cadrul evenimentului. 

Oficialul a mai vorbit și din punctul de vedere al agricultorilor. „Am văzut disparitățile față de oportunitățile pentru regiunile urbane și cele rurale. Știu cum să te simți dezavantajat din aceasta cauză. Și știu cum să te simți dezavantajat din cauza inegalității de gen, când femeile erau tratate diferit decât bărbații. Este unul dintre motivele pentru care în 2021, în cadrul Oficiului Secretarului de Stat din Carolina de Nord, a fost creat programul Rural RISE – Resources, Innovation Startups and entrepreneurs (resurse, inovație, startup, antreprenori). 

Pentru început, am realizat un sondaj în rândul antreprenorilor tineri, care au experiență de la un an la trei ani și i-am întrebat care sunt necesitățile, ce informație le-ar plăcea să găsească în regiunea lor. Din acest sondaj am creat Rural RISE communication, o platformă de comunicare, nu un prestator de servicii. Când antreprenorul lansează afacerea transmite prezentarea și este direcționat spre oficiile care pot să ofere un credit, locațiile unde poate primi ajutor cu business plan, înainte de a se porni la drum, birourile unde pot adresa întrebări. Toate aceste resurse sunt disponibile la nivelul guvernamental al Carolinei de Nord sau pot fi oferite de ONG-uri fără a achita anumite taxe sau o taxă foarte mică”, a mai comunicat Elaine Marshall. 

„Semnarea memorandumului subliniază un fapt ce nu s-a schimbat și nu se va schimba în relația noastră: Parteneriatul nu este despre un document sau o bucată de hârtie, este despre oameni, diplomație de la om la om, înțelegere interumană, empatie, când cunoști soarta altor oameni și poți pune o față la probleme. Este despre conexiuni și sinergii dezvoltate pentru un viitor mai bun”, a conchis doamna Secretar de Stat în Carolina de Nord. 

În aceeași ordine de idei, domnul John Riordan director adjunct USAID a vorbit despre experiența familiei sale în descoperirea turismului în Republica Moldova. „Sunt bucuros să fiu aici și să sărbătoresc turismul din Republica Moldova și creșterea acestuia. Am fost împreună cu familia mea de-a lungul țării și am experimentat ospitalitatea pe care o aduc turismul și efectele asupra comunităților rurale și prin proiect consolidăm reziliența rurală în Republica Moldova”, a menționat domnul Riordan.

Rolul culturii în promovarea turismului și identitatea națională a discutat și Andrei Chistol, Secretar de Stat Ministerul Culturii. „Câteva zile în urmă, find la Ștefan Vodă, la evenimentul pe care GEN Moldova a organizat-o cu autoritățile locale am discutat la firul ierbii problemele cu care se confruntă. Și acolo și aici punem accent pe o mai bună dezvoltare a Agendei Turismului și vom putea evolua o nouă etapă a turismului din Republica Moldova, pentru că potențialul există”, a spus Chistol. 

Despre potențialul de dezvoltare a educației în domeniul turismului și preluarea experienței americane a vorbit doamna Daniela Pojar, vice rector Universitatea Tehnică a Moldovei. „Creșterea sectorului economic, în special al celui din turism depinde de sistemul de educație. UTM implementează un proiect finanțat de ambasada SUA „Exchange speaker program”, în parteneriat cu  Universitatea de Stat din Carolina de Nord, UTM , prin implicarea altor universități din SUA, instituții similare din Cahul și Bălți. Obiectivul este de moderniza Curricula și de a o alinia la cele mai bune practici pe care le-am văzut în cadrul vizitei din noiembrie 2023 la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. Aceasta implică ajustarea Curriculei de studiere a agriculturii și în special modul interdisciplinar și implementează conceptul de educație și cercetare care vin împreună”, a menționat Pojar. 

Domnul Peter Thornton, Departamentul de Agricultură din Carolina de Nord, a povestit experiența de a implementa planul strategic nou, care să corespundă cu realitățile moderne. „Pașii dezvoltării sunt identificarea direcției și stabilirea rolurilor. Pentru că unele persoane care au o experiență de 30 de ani și sarcinile lor era actuale, dar nu mai au relevanță. Au fost discuții cu persoanele, ca să ne aliniem toți în linie dreaptă și să mergem toți o echipă în care se vor regăsi toți în aceeași direcție”, a menționat Thornton. 

Jose Cisneros, Director de Programe Internaționale la CALS (College of Agriculture and Life Sciences – Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții), a discutat despre aspectele inspiraționale și provocatoare ale antreprenoriatului, precum și despre potențialul de creștere și succes în Republica Moldova. „În afaceri, bucuria constă în capacitatea de a te adapta, de a îmbunătăți și de a valorifica noile șanse pe măsură ce călătoria continuă. Cu toate acestea, realitatea dură este că, deși ai toate cunoștințele și faci o planificare meticuloasă, succesul îți poate scăpa. Alteori, în ciuda tuturor erorilor tale, victoria poate fi totuși a ta.

Când ne gândim la Moldova, este o țară care se dezvoltă rapid și de multe ori întâlnim persoane care se plâng că nu totul funcționează, că nu sunt oportunități. Dacă lipsește ceva, dacă sunt lacune, aceasta aduce oportunitate. Dacă pleci în State Unite, unde totul e realizat e dificil de identificat oportunități. Dacă vrei să creezi ceva, trebuie să concurezi cu businessul mare. Aici sunt multe oportunități de a identifica o necesitate și de a porni ceva”, a spus Jose Cisneros.

Diana Lazăr, din partea proiectului RCRA finanțat de USAID, a vorbit despre prietenii turismului care sunt adevărați patrioți. „Este necesar să-ți iubești țara, să-ți iubești neamul, localitatea și micul loc de acasă. Suntem într-un context global și industria turismului este globală prin definiție. Suntem conectați cu întreaga lume. Pe lângă această facilitate de a conecta întreaga lume, turismul trebuie să se supună unei abordări de sustenabilitate. Atunci când demarăm o afacere în special în domeniul turismului, demersul conștient este de a fi sustenabili, prin a utiliza resursele și mediul ambiant, în același timp de a lăsa loc pentru generațiile viitoare”, a declarat Diana Lazăr.

De la contextul global, am plecat spre cel local cu Olga Luchian, președinte Consiliul Raional Ștefan Vodă, care a invitat la parteneriate în vederea realizării Hub-ului Turistic în Ștefan Vodă. „Potențialul turistic în localitate este mare, ceea ce ne dorim este crearea unui centru care ar compila toatea oportunitățile șe le va prezenta turiștilor care vor veni la noi. Este o idee care va oferi oportunități de dezvoltare la nivel local și regional”, a declarat Olga Luchian 

Clusterul și oportunitățile care le aduce pentru ecosistemul turistic a explicat Ludmila Ursatiev, din partea Clusterul Turistic al Ținutului de Vest Ungheni. „Scopul este să intersectăm interesele tuturor actorilor din ecosistem pentru a contribui la promovarea destinație Ungheni ca atracție turistică. Am trecut prin două etape de dezvoltare, de formare și actualizare a strategiei și obiectivele pe care le avem pe anii viitori, în 2022.  O cărămidă importantă a fost vizita inspirațională în Carolina de Nord în cadrul programului Open World. Au fost semințe care au provocat interes și pe care căutăm oportunități de a le implementa.  Digitalizarea serviciilor turistice, grație suportului Ministerului Culturii, a redus din povara noastra de a identifica surse proprii de promovare pe platforma internațională”, a spus Ludmila Ursatiev. 

„Este important să dezvoltăm conexiuni în industria turismului, prin axarea pe necesitatea colaborării și parteneriatelor între diferitele părți interesate pentru a maximiza potențialul turismului ca un catalizator pentru creșterea economică și schimbul cultură. ANTRIM încearcă să fie o portavoce a sectorului. Instituția a contribuit esențial la organizarea primului festival de operă în spațiul liber din Europa de este DescOperă, a lansat mai multe campanii de informare: „Fii oaspetele nostru”, „De Crăciun Moldova te așteaptă acasă”, „Dăruiește pacea”, etc.  Un proiect frumos la a cincea ediție, de oferite a granturilor în sectorul turism și există interes, peste 150 de aplicații”, a comunicat Nicolai Olarașu, Consultant lobby & advocacy ANTRIM. 

„Pentru ca regiunile Moldovei să prospere, este important să se ia în considerare îmbunătățirea aspectelor interconectate ale creșterii economice locale, cum ar fi turismul, agricultura, gastronomia și meșteșugurile. Aceste interrelații pot fi adaptate pentru a satisface cerințele și interesele specifice ale comunității locale. Promovarea unei relații puternice între academie, servicii de extensie și dezvoltarea forței de muncă permite extinderea progresului economic local. Prin abordarea incluzivă se seteaza baza fundamentală pentru dezvoltarea sustenabila”, a rezumat președinta GEN Moldova, Olesea Fortuna.

Evenimentul este realizat de GEN Moldova, Academia de Studii Economice, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID, ANTRIM și se desfășoară în cadrul evenimentele locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova.

Image

Explorăm mișcarea “farm-to-table” în Ștefan Vodă

Creșterea economică a raionului Ștefan Vodă poate fi analizată prin prisma colaborării dintre fermieri, restauratori și antreprenori din turism. Abordarea de la fermă la masă (farm-to-table) presupune stabilirea acestei conexiuni. Pe lângă actorii implicaţi mai adăugăm asistența acordată de organele guvernamentale atât la nivel local, cât și național, evidențierea semnificației istorice a regiunii, avansarea descoperirilor științifice și tehnologice, care să ajute fermierii, și transformarea practicilor agricole tradiționale în unele revoluționare pentru regiune. Pentru a genera un interes mai mare, a fost luată decizia de a înființa un Hub Turistic ca mijloc de prezentare a destinațiilor neexplorate și de promovare a ofertelor culinare din surse locale. Inițiativa își propune de a stimula economia regională și de a cultiva un mediu propice pentru reținerea persoanelor calificate. Aceste idei au fost discutate la Forumul de Dezvoltare Economică Locală de la Ştefan Vodă pe 16 martie, unde peste 90 de persoane, inclusiv antreprenori, tineri, oficiali guvernamentali şi reprezentanţi din Carolina de Nord, s-au reunit pentru a face schimb de idei.

„Dragi oaspeți din Carolina de Nord și Republica Moldova, este o onoare să vă găzduim astăzi la “Forumul Dezvoltare Economica Locală: Agricultură, Gastronomie și Turism” care are loc în Ștefan Vodă. Sperăm să devină o tradiție pentru că suntem la prima ediție și vom discuta despre subiecte esențiale pentru dezvoltarea economică a regiunii, cu accent pe agricultură, gastronomie și agroturism. Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții în regiune. Suntem încântați să avem alături de noi oaspeți din SUA, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, antreprenori care să împărtășească experiențe și să ne îndrume spre o creștere durabilă și progresivă. Ceea ce am învățat din schimbul de experiență din 2022 este să nu vedem concurența ca pe un dezavantaj, ci din contra, un stimulent ce stă la baza dezvoltării unei economii puternice. Conexiunea tuturor actorilor, ceea ce facem noi astăzi, va contribui la impulsionarea dezvoltării economice și un dialog eficient”, a salutat audiența Olga Luchian, președinta Raionului Ștefan Vodă. 

Prezent la eveniment, Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii, a accentuat importanța organizării evenimentelor și în regiuni. „Am constatat cu deosebită satisfacție că la dumneavoastră în raion sunt două componente de bază care înseamnă dezvoltare economică: vorbim de agricultură și procesare. Locurile cele mai frumoase pot fi întâlnite tot în Ștefan Vodă și astfel adăugăm al treilea pilon activitatea turistică. Aceștia sunt trei piloni de bază care vor sta la baza dezvoltării localităților noastre. Când vorbim de o strategie de dezvoltare sau de salvare a satelor din Republica Moldova, iniţiativele s-au axat doar pe iluminare stradală, conectare la apeduct și canalizare. Nimeni nu va spune ca aceste lucruri nu sunt importante. Sunt foarte importante pentru calitatea vieții. Doar că oamenii locuiesc acolo unde își pot câștiga existența. Trebuie create oportunități pentru a avea salarii motivante. Din acest considerent, în următorii ani, ne dorim să ne întoarcem spre rădăcina problemei: lipsa de locuri de muncă în aceste localități şi, împreună cu primăriile, vom reveni la Strategia de dezvoltare economică în sate”, a declarat ministrul. 

Despre interconectarea sectoarelor în cadrul domeniului turismului a vorbit Andrei Chistol, Secretar de Stat Ministerul Culturii. „Este important să înțelegem că turismul este acel segment care conectează mai multe sectoare: vinificație, patrimoniul natural, patrimoniul cultural, agricultură, ceea ce face și Ministerul Culturii în prezent. Una dintre provocări pentru dezvoltarea turismului rural ține de finanțare. Deja avem programe aprobate de Guvern care susţin financiar dezvoltarea turismului rural, programe AIPA, programele Leader. Turismul este un motor care poate să contribuie la dezvoltarea locală și m-am bucurat să văd la Expoziția: Tourism and Leisure din februarie recent de la Chișinău, că raionul Ștefan Vodă  a prezentat cu brio regiunea. Vom continua să investim în localitățile rurale. Avem discuții cu Ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii ca să dezvoltăm infrastructura, ce va duce la creșterea potențialului turistic”, a spus Andrei Chistol.

Un alt demnitar de stat, cu rădăcini în Ștefan Vodă, Larisa Voloh, a menționat că este o mare susținătoare a domeniului economic. „Ar trebui să fie una din preocupările de bază pentru perioada următoare. Acest eveniment scoate în valoare potențialul economic al raionului Ștefan Vodă, dar vine să arate și rezultatul unei munci depuse de toate părțile implicate. Nu avem nimic altceva de făcut decât să continuăm pe aceeași cale și să demonstrăm că raionul Ștefan Vodă merită să fie o destinație turistică și un loc în care este bine de trăit”, a comunicat parlamentara. 

Ersilia Qatrawi, deputată în Parlamentul Republicii Moldovei cu rădăcini în Ștefan Vodă a declarat despre importanța susținerii agenților economici. „Sunt absolventă a două programe de schimb cu Statele Unite ale Americii. Prima mea vizită de studiu a fost în anul 2018 în statul Georgia, iar în 2023 – Carolina de Nord. Înainte de a deține funcția de deputat am fost primar și înțeleg importanța pilonului dezvoltarea economice locale. Din păcate, trebuie să recunoaștem că Republica Moldova nu a fost scutită de criză pandemică, energetică, războiul la hotar, care afectează mult dezvoltarea economică. Este important ca autoritățile publice centrale, împreună cu autoritățile publice locale să susțină agenții economici pe care îi avem aici”, a opinat băștinașa din raionul Ștefan Vodă. 

“Nu întâmplător ne aflăm astăzi aici, pentru că misiunea unei universități este de a transmite cunoștințele”, a salutat publicul Daniela Pojar, Vice Rector Universitatea Tehnică din Moldova. “Dar pentru a realiza cu brio această misiune avem nevoie de suportul dumneavoastră. UTM realizează un proiect frumos, finanțat de Ambasada Statelor Unite, “Exchange Speaker Programs”, împreună cu Universitatea de Stat din Carolina de Nord, prin care ne-am propus să modernizăm Curricula universitară în domeniul științelor agricole. Numai atunci când vor fi implicați toți actorii de pe piață, vom putea păstra cea mai calitativă resursă umană de care sunt sigură că aveți nevoie. Un prim pas este făcut, transmiterea a 570 de hectare de terenuri agricole care să se întoarcă din nou universității. O instituţie modernă care să pregătească specialiști buni în domeniul agriculturii nu poate să-i învețe doar pe băncile universității. Avem nevoie de activități practice. Cele mai bune practici profesorii vor obține din experiența colegilor din SUA şi a practicienilor din Republica Moldova”, a explicat Daniela Pojar. 

Evenimentul a avut parte şi de paneluri de discuţie, fiind abordate subiecte stringente, precum revitalizarea sistemului de irigare din raion, comercializarea produselor locale, agroturism şi parteneriate. Participanţii au apreciat discuţiile şi au menţionat importanţa acestor tematici pentru dezvoltarea sectorului agricol şi turistic în regiune. 

“Spre încheierea atelierelor noastre, este important să evidențiem impactul semnificativ al agroturismului atât asupra agriculturii, cât și asupra economiei locale. Acest lucru oferă fermierilor o oportunitate valoroasă de a-și spori veniturile. Turiștii caută experiențe autentice care să le ofere o legătură cu istoria sau posibilitatea de a învăța ceva nou. În plus, mulți caută răgaz de la stresul vieții accelerate și aspiră la o existență mai simplă. Vizitele la fermă oferă o gamă largă de activități relaxante și active, inclusiv excursii în aer liber, degustarea de produse proaspete si gastronomie locala, interacțiunea cu animalele și o mai bună înțelegere a operațiunilor fermei. Toate acestea servesc la sporirea aprecierii pentru industria agricolă si alimentara. Opțiunile sunt nelimitate – și toată lumea beneficiază!”, a comunicat Olesea Fortuna – forța motrice a acestui proiect.

“Sistemul de irigare din raionul Ștefan Vodă este într-o stare precară și avem nevoie de investiții ca să-l revitalizăm. Agricultura devine un domeniu complicat și riscant, datorită deşertificării pe care o simţim din plin. În altă ordine de idei, ceea ce poate face agricultura de la noi să se dezvolte ar fi utilizarea descoperirilor ştiinţifice în domeniul agricol. Pentru că viitorul sectorului agricol din Republica Moldova ţine de implementarea acestor cunoştinţe. Colegii din SUA lucrează pe anumite decizii la capitolul irigare, cu tehnologii agricole specifice. Aceştia au ajuns la nivelul de a folosi inteligența artificială în irigare. Noi cei din Republica Moldova suntem deschisi la lucruri noi și ne place să implementăm tehnologii noi. Sperăm cu ajutorul colegilor din Carolina de Nord să reuşim să aducem cunoştinţe şi tehnologii care ne vor ajuta să schimbăm microclima în raionul Ștefan Vodă, fapt ce va duce la creşterea cantităţii de precipitaţii şi va micşora dependenţa de sistemele de irigare. O ultimă concluzie ar fi schimbarea de paradigmă cum să facem agricultură, prin trecerea de la cea intensivă, moştenită din perioada sovietică, la cea conservativă. Iar preluarea experienţei din SUA ne-ar putea ajuta să facem tranziția mai uşoară”, a conchis Andrei Dânga.  

În aceeaşi ordine de idei, Chadi Sayde, Departamentul de Inginerie Biologică şi Agricolă, a menţionat că problema cu care se confruntă Republica Moldova nu este unică. “Am văzut intenție și reforme care vin pentru a îmbunătăți și optimiza sistemele de irigare. Nu trebuie să uităm să conectăm cele trei servicii: cercetare, irigare și servicii de extensie, care să fi aplicate de către fermieri. Pentru a rezolva problema deşertificării, ne poate ajuta cercetarea aplicată specific în această parte a lumii. Fiecare regiune vine cu contextul și specificul problematicii”, a continuat gândul colegului expertul american. 

De asemenea, pentru a reuşi, cel mai important este să ne știm consumatorul nostru, să știm ce vrea. “Strategia: vând mere pentru că am mere nu lucrează. Trebuie să faci acel produs de care consumatorul are nevoie şi aici pot fi mere sau produse din acest fruct: suc, dulceaţă etc. Pentru că nu putem să le facem pe toate în același timp, e bine să ne orientăm pe produsele noastre, pe anumite piețe pe care să vindem. Vorbim de puterea brandului și publicitatea sinceră care ajută mult mai mult să găsești contact cu potențialii consumatori, să fii credibil pe termen lung. Fiind în panelul legat de marketing, ne-a inspirat experiența lui Peter Thornton, colegul din SUA, care a împărtășit cu noi faptul că armata are grijă ca fermierii să vândă produsele la școli. Este o strategie de a acumula deprinderi de a mânca sănătos, pentru ca tinerii care vin să se înroleze în armată să fie puternici. Expertul a explicat cum sunt create legăturile dintre fermieri, producători, școli și interesul armatei în acest sens este să crească o națiune sănătoasă”, a menţionat Ruxanda Capmari, Director Marketing Purcari. 

La rândul lui, Peter Thornton, Departamentul Agricultură din Carolina de Nord a încurajat cei prezenţi să conecteze câţi mai mulţi actori. “Vă încurajez să conectați UTM, Ambasada SUA în Moldova și noi împreună, cei din Carolina de Nord vom participa în acest proces ca să livrăm rezultate frumoase împreună”, a menţionat Peter Thornton.

Ministrul Agriculturii, pe de altă parte, a lansat şi el un apel la asociere şi a îndemnat ca agricultorii din Republica Moldova să înveţe să vândă produsele. “Agricultorii muncesc pe rupte, au produse de calitate, dar când ajung să vândă este un dezastru. Republica Moldova este unicul stat agricol unde toamnă este sărbătoarea morții, nu a bucuriei că s-a adunat roada, că urmează de încasat venitul. Din acest considerent trebuie să ne învățăm să vindem munca voastră. Trebuie să începem să ne asociem, să vindem mai scump, mai gândit, mai analizat, nu dăm toată roada odată, construim sisteme de depozitare, punem într-un frigider, păstrăm, negociem. Aceste lucruri trebuie să intre în vocabularul agricultorului din Republica Moldova. Astăzi în agricultura din Republica Moldova câștigă cel mai mult intermediarii, iar agricultorul rămâne cu munca și experiența. La aceasta  vom munci împreună cu dumneavoastră, pentru că banul trebuie să rămână la voi, la cei care munciţi”, a opinat Vladimir Bolea. 

Despre puterea istoriei locaţiei turistice au povestit antreprenorii din domeniu. “Povestea noastră o punem pe talerul fiecărui turist, alături de bucate şi alte activităţi pe care le oferă pensiunea. Dar pentru ca să dezvoltăm sectorul turismului se cere ca  să interconectam toți actorii comunitari, începând cu sectorul public, antreprenorial. Venim cu ideea și susținerea în promovarea unui Hub Turistic în Ştefan Vodă care să includă toate segmentele de conectare: atracții turistice, patrimoniu natural și material, facilități de cazare, segmentul turismului gastronomic, activități de agrement, centre de informare turistică, diferite expoziții, infrastructură și transport. Pentru a iniția acest Hub vom avea nevoie de viziune clară, obiective bine puse la punct, cercetare și analiză, precum și inițiative pentru marketing și promovare”, a comunicat Dorina Onici, pensiunea La Tudora.

Cu toate acestea, Centrul Turistic nu va fi singura entitate care va contribui la dezvoltarea turismului în regiune. “Un alt stabiliment, un centru gastronomic, își va începe activitatea și în orașul Ştefan Vodă. Entitatea îşi propune să fie un laborator gastronomic atât pentru raion, cât şi pentru regiune, care va presta servicii complementare pentru antreprenorii din domeniu și va îmbina armonios tradiţia cu inovaţia, bucătăria moldovenească cu cea europeană şi nu doar, experienţa de a savura arta culinară şi intenţia de a transforma serile oaspeţilor care ne vor păşi pragul în adevărate sărbători. Vom lucra şi cu H.O.R.E.C.A. din localitate pentru a creşte domeniul serviciilor şi a le îmbunătăţi”, povesteşte gustos Olga Istrati, fondatoarea Smile Cafe din Ştefan Vodă, despre noua provocare. 

Evenimentul este realizat de GEN Moldova, Consiliul Raional Ştefan Vodă, UTM, în parteneriat cu USAID, în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM, Smile Cafe, Vinăria Purcari, pensiunea La Tudora şi a avut loc în cadrul evenimentele locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova. 

Image

Conferința Compas Local în Turism: Reziliență și Inovare

GEN Moldova, în colaborare cu ASEM, lansează evenimentul „Compas Local în Turism: Reziliență și Inovare”, care își propune să exploreze promovarea creșterii și împuternicirii în industria turismului din regiuni. Inițiativa își propune să susțină dezvoltarea economică locală și progresul femeilor în industrie prin formare, creare de rețele și oportunități de abilitare. Evenimentul este realizat de GEN Moldova, ASEM, în parteneriat cu USAID, în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM. 

Dezvoltat în baza colaborării anterioare, între anii 2021-2023, dintre GEN Moldova și Parteneriatul Bilateral Carolina de Nord Republica Moldova cu suportul Ambasadei SUA, proiectul LOCAL BOND a reușit conectarea diasporei din SUA, comunității americane din Carolina de Nord cu comunitățile antreprenoriale regionale din Moldova. În continuare, se exploră oportunități de colaborare pe dimensiunile de agricultură, gastromonie, turism, între diferiți actori, pentru a seta cooperări între organizații similare, antreprenori, pentru formarea unor rețele de colaborări multilaterale în domeniu, să sărbătorească realizările femeilor și oferi liderilor și diverse modele de urmat.

Discuțiile Conferinței se vor concentra pe tendintele în agroturism, planificarea strategică a sectorului la nivel local și central, formarea comunităților inclusive și atelierele de lucru și setarea de colaborări la nivel internațional. Evenimentul va delimita ariile de influență pentru a propulsa industria turismului și promovarea colaborării și parteneriatelor pentru creșterea economică și schimbul cultural.

Participanții, antreprenori din domeniu, cadrele didactice din partea ASEM, UTM și USM, vor fi ghidați de speakeri din cadrul departamentului agricol din Carolina de Nord, factori de decizie de la noi și practicieni cu experiență, precum:

  • Olesea Fortuna, GEN Moldova,
  • Elaine Marshall E.S. Secretar de Stat al Carolinei de Nord,
  • Eleonora Sinigur, Leadership Cooperare Bilaterală Carolina de Nord-Moldova,
  • Alexandru Stratan, Rector ASEM,
  • Diana Lazăr, Proiectul RCRA, finanțat de USAID,
  • Peter Thornton, Departamentul de Agricultură din Carolina de Nord,
  • Andrei Chistol,  Secretar de Stat al Ministerului Culturii,
  • Dorina Onici, pensiunea „La Tudora” Ștefan Vodă,
  • Ludmila Ursatiev, Clusterul Turistic Ungheni,
  • Olga Luchian, președinta Consiuliului Raional Ștefan Vodă.

De asemenea, în cadrul evenimentului se va discuta despre Dezvoltarea unei amprente internaționale pentru antreprenoarele din turism și pentru a scoate în evidență nevoia de strategii inovatoare și adaptabilitate într-o economie globalizată.

Implicarea comunității în agroturism, clusterele regionale de turism și înființarea de huburi turistice pentru a îmbunătăți experiența turistică generală sunt unele din modalitățile de a regandi progresul industriei și pentru a valorifica pe deplin potențialul turismului ca motor al dezvoltării economice și al schimbului cultural.

Evenimentul va avea loc miercuri, 20 martie, ora 10.00, în cadrul biroului 203 F, ASEM.

Conferința Compas Local în Turism: Reziliență și Inovare se desfășoară în cadrul activităților locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vin odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova

Image

Primul Forum pe Dezvoltarea Economică Locală din raionul Ștefan Vodă

Forum pe Dezvoltarea Economică Locală se va desfășura în premieră în raionul Ștefan Vodă și va aduna experți și decidenți din Republica Moldova și din Carolina de Nord, SUA din domeniul agricol, gastronomic și turismului. 

Evenimentul va avea loc pe 16 martie 2024 și va fi demara cu începe cu o deschidere oficială și cu discursuri de întâmpinare din partea invitaților din raion, naționali, dar și internaționali din SUA.

Reprezentanți atât din Republica Moldova, cât și din Carolina de Nord vor conduce discuții și ateliere în trei panouri, prezentând oportunități de colaborare pe diverse subiecte. Colegii americani vor avea, de asemenea, posibilitatea de a participa la Festivalul „Mărțișor” și la obiceiurile din cadrul Săptămânii Albe.

Ulterior, invitații, antreprenori, lideri de opinie locali, decidenți vor fi repartizați în patru sesiuni în dependență de tematica de interes.

Unul dintre paneluri se va axa pe discuțiile despre inițiativele agroturistice, având ca scop stimularea colaborării și înființarea unui Future Tourism Hub în raion. Participanții vor evalua facilitățile necesare pentru a crește reputația raionului ca destinație de agrement prin discuții și prezentări. Aceștia vor discuta despre contribuții, asistențe și parteneriate pentru a realiza această viziune și pentru a îmbunătăți serviciile turistice din regiune.

Un alt panel se va concentra pe discuții privind dezvoltarea unei strategii de marketing colectiv pentru produse alimentare și agricole de proveniență locală, valorificând eforturile de cooperare ale grupurilor colective și asociative. Acest lucru va pune accentul pe principiile organizaționale și eficiența într-un cadru asociativ.

Stabilirea de parteneriate și colaborări între instituții este crucială pentru promovarea comunicării și cooperării eficiente și poate fi realizat prin organizarea de întâlniri și discuții în locurile desemnate.

Sesiunea de încheire pentru fiecare grup servind drept platformă pentru participanți pentru a-și împărtăși constatările și a trage concluzii, simbolizând punctul culminant cu succes al ediției inaugurale a conferinței.

Forumul se desfășoară în cadrul evenimentele locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova

Image

Proiectul Creative Hubs International Exchange a încheiat prima și a doua etapă 

Proiectul Creative City Exchange – CHIEx a fost inițiat la începutul lunii ianuarie cu intenția de a ajunge la o gamă largă de persoane, inclusiv profesioniști din instituții culturale, galerii de artă, muzee, grupuri comunitare și antreprenori inovatori din industriile creative și culturale.

Acest proiect este un efort ambițios al GEN Moldova și partenerii din Armenia și Ucraina, care urmărește să transforme peisajul cultural prin furnizarea de informații valoroase, educație și oportunități de schimb, prin înțelegerea nevoilor unice ale instituțiilor culturale, împuternicirea liderilor, sporirea competitivității și promovarea colaborării internaționale, care să creeze un ecosistem cultural înfloritor și interconectat.

CHIEx are o viziune grandioasă de a îmbunătăți starea instituțiilor și centrelor culturale, oferindu-le informații valoroase, educație și oportunități de schimb de experiență. Domeniul de aplicare nu se limitează doar la nivel local, ci își propune să aibă și un impact global. 

Mai mult decât atât, proiectul crede în puterea schimbului intercultural și a colaborării internaționale. CHIEx își propune să încurajeze schimbul de bune practici între instituțiile culturale din diferite țări, promovând cultivarea internaționalizării și a cooperării regionale. Acest lucru nu numai că va îmbogăți instituțiile implicate, ci va contribui și la ecosistemul cultural mai larg prin promovarea unei rețele globale de colaborare și inovare. Pe lângă aceasta, proiectul își propune să îmbunătățească abilitățile liderilor din aceste instituții, oferindu-le o suport  în dezvoltarea, complementaritatea și utilizarea resurselor. Aceste abilități cheie îi vor împuternici să își gestioneze eficient resursele și să profite la maximum de ele, asigurând sustenabilitatea și creșterea instituțiilor lor. 

Pentru început, organizatorii a delimitat interesele și prioritățile echipei de management din spatele fiecărui muzeu sau centru cultural implicat. Acest lucru s-a realizat prin cartografierea intereselor lor aferente, permițând o înțelegere cuprinzătoare a nevoilor și aspirațiilor lor unice. 

În plus, CHIEx recunoaște importanța competitivității în peisajul cultural de astăzi. Pentru a a adresa acest aspect, se va lucra în direcția consultării în ceea ce privește calendarul programelor și activităților oferite de centrele beneficiare, făcându-le mai atractive și cu impact la scară locală și, dupa necesitate, la cea națională. Devenind mai competitive, aceste centre vor fi mai bine echipate pentru a atrage vizitatori, finanțare și sprijin, asigurându-le astfel succesul pe termen lung.

Proiectul se desfășoară în Republica Moldova, Ucraina și Armenia, iar participanții vin din orașele-gazdă a proiectului EU4Culture:

  • Moldova: Cahul și Orhei,
  • Armenia: Ijevan, Charentsavan, Sevan,
  • Ucraina: Odessa, Vinița, Rivne.

Activitățile au loc în format online (sesiunile de training și matchmaking) și offline: Schimbul de experiență între participanți în Armenia și Moldova. 

Sesiunile de training au abordat tematicile: 

  • Crearea unei comunități,
  • Planificare strategică și Management, 
  • Comunicare pentru Huburile Creative și 
  • Finanțe pentru Huburile Creative.

Participanții au apreciat sesiunile de training și matchamking care le-au oferit șansa de a stabili legături cu colegi profesioniști din domeniile culturale și de a cultiva perspective interesante pentru colaborări viitoare.

Proiectul CHIEx este realizat de GEN Moldova în parteneriat cu Subcultura Armenia și Startup Ukraine. 

CHIEx este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul proiectului EU4Culture implementat de Goethe-Institut, Centrele Cehe, Institutul Cultural Danez și Institutul Francez din Georgia”.