Image

Explorăm mișcarea “farm-to-table” în Ștefan Vodă

Creșterea economică a raionului Ștefan Vodă poate fi analizată prin prisma colaborării dintre fermieri, restauratori și antreprenori din turism. Abordarea de la fermă la masă (farm-to-table) presupune stabilirea acestei conexiuni. Pe lângă actorii implicaţi mai adăugăm asistența acordată de organele guvernamentale atât la nivel local, cât și național, evidențierea semnificației istorice a regiunii, avansarea descoperirilor științifice și tehnologice, care să ajute fermierii, și transformarea practicilor agricole tradiționale în unele revoluționare pentru regiune. Pentru a genera un interes mai mare, a fost luată decizia de a înființa un Hub Turistic ca mijloc de prezentare a destinațiilor neexplorate și de promovare a ofertelor culinare din surse locale. Inițiativa își propune de a stimula economia regională și de a cultiva un mediu propice pentru reținerea persoanelor calificate. Aceste idei au fost discutate la Forumul de Dezvoltare Economică Locală de la Ştefan Vodă pe 16 martie, unde peste 90 de persoane, inclusiv antreprenori, tineri, oficiali guvernamentali şi reprezentanţi din Carolina de Nord, s-au reunit pentru a face schimb de idei.

„Dragi oaspeți din Carolina de Nord și Republica Moldova, este o onoare să vă găzduim astăzi la “Forumul Dezvoltare Economica Locală: Agricultură, Gastronomie și Turism” care are loc în Ștefan Vodă. Sperăm să devină o tradiție pentru că suntem la prima ediție și vom discuta despre subiecte esențiale pentru dezvoltarea economică a regiunii, cu accent pe agricultură, gastronomie și agroturism. Misiunea noastră este de a îmbunătăți calitatea vieții în regiune. Suntem încântați să avem alături de noi oaspeți din SUA, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, antreprenori care să împărtășească experiențe și să ne îndrume spre o creștere durabilă și progresivă. Ceea ce am învățat din schimbul de experiență din 2022 este să nu vedem concurența ca pe un dezavantaj, ci din contra, un stimulent ce stă la baza dezvoltării unei economii puternice. Conexiunea tuturor actorilor, ceea ce facem noi astăzi, va contribui la impulsionarea dezvoltării economice și un dialog eficient”, a salutat audiența Olga Luchian, președinta Raionului Ștefan Vodă. 

Prezent la eveniment, Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii, a accentuat importanța organizării evenimentelor și în regiuni. „Am constatat cu deosebită satisfacție că la dumneavoastră în raion sunt două componente de bază care înseamnă dezvoltare economică: vorbim de agricultură și procesare. Locurile cele mai frumoase pot fi întâlnite tot în Ștefan Vodă și astfel adăugăm al treilea pilon activitatea turistică. Aceștia sunt trei piloni de bază care vor sta la baza dezvoltării localităților noastre. Când vorbim de o strategie de dezvoltare sau de salvare a satelor din Republica Moldova, iniţiativele s-au axat doar pe iluminare stradală, conectare la apeduct și canalizare. Nimeni nu va spune ca aceste lucruri nu sunt importante. Sunt foarte importante pentru calitatea vieții. Doar că oamenii locuiesc acolo unde își pot câștiga existența. Trebuie create oportunități pentru a avea salarii motivante. Din acest considerent, în următorii ani, ne dorim să ne întoarcem spre rădăcina problemei: lipsa de locuri de muncă în aceste localități şi, împreună cu primăriile, vom reveni la Strategia de dezvoltare economică în sate”, a declarat ministrul. 

Despre interconectarea sectoarelor în cadrul domeniului turismului a vorbit Andrei Chistol, Secretar de Stat Ministerul Culturii. „Este important să înțelegem că turismul este acel segment care conectează mai multe sectoare: vinificație, patrimoniul natural, patrimoniul cultural, agricultură, ceea ce face și Ministerul Culturii în prezent. Una dintre provocări pentru dezvoltarea turismului rural ține de finanțare. Deja avem programe aprobate de Guvern care susţin financiar dezvoltarea turismului rural, programe AIPA, programele Leader. Turismul este un motor care poate să contribuie la dezvoltarea locală și m-am bucurat să văd la Expoziția: Tourism and Leisure din februarie recent de la Chișinău, că raionul Ștefan Vodă  a prezentat cu brio regiunea. Vom continua să investim în localitățile rurale. Avem discuții cu Ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii ca să dezvoltăm infrastructura, ce va duce la creșterea potențialului turistic”, a spus Andrei Chistol.

Un alt demnitar de stat, cu rădăcini în Ștefan Vodă, Larisa Voloh, a menționat că este o mare susținătoare a domeniului economic. „Ar trebui să fie una din preocupările de bază pentru perioada următoare. Acest eveniment scoate în valoare potențialul economic al raionului Ștefan Vodă, dar vine să arate și rezultatul unei munci depuse de toate părțile implicate. Nu avem nimic altceva de făcut decât să continuăm pe aceeași cale și să demonstrăm că raionul Ștefan Vodă merită să fie o destinație turistică și un loc în care este bine de trăit”, a comunicat parlamentara. 

Ersilia Qatrawi, deputată în Parlamentul Republicii Moldovei cu rădăcini în Ștefan Vodă a declarat despre importanța susținerii agenților economici. „Sunt absolventă a două programe de schimb cu Statele Unite ale Americii. Prima mea vizită de studiu a fost în anul 2018 în statul Georgia, iar în 2023 – Carolina de Nord. Înainte de a deține funcția de deputat am fost primar și înțeleg importanța pilonului dezvoltarea economice locale. Din păcate, trebuie să recunoaștem că Republica Moldova nu a fost scutită de criză pandemică, energetică, războiul la hotar, care afectează mult dezvoltarea economică. Este important ca autoritățile publice centrale, împreună cu autoritățile publice locale să susțină agenții economici pe care îi avem aici”, a opinat băștinașa din raionul Ștefan Vodă. 

“Nu întâmplător ne aflăm astăzi aici, pentru că misiunea unei universități este de a transmite cunoștințele”, a salutat publicul Daniela Pojar, Vice Rector Universitatea Tehnică din Moldova. “Dar pentru a realiza cu brio această misiune avem nevoie de suportul dumneavoastră. UTM realizează un proiect frumos, finanțat de Ambasada Statelor Unite, “Exchange Speaker Programs”, împreună cu Universitatea de Stat din Carolina de Nord, prin care ne-am propus să modernizăm Curricula universitară în domeniul științelor agricole. Numai atunci când vor fi implicați toți actorii de pe piață, vom putea păstra cea mai calitativă resursă umană de care sunt sigură că aveți nevoie. Un prim pas este făcut, transmiterea a 570 de hectare de terenuri agricole care să se întoarcă din nou universității. O instituţie modernă care să pregătească specialiști buni în domeniul agriculturii nu poate să-i învețe doar pe băncile universității. Avem nevoie de activități practice. Cele mai bune practici profesorii vor obține din experiența colegilor din SUA şi a practicienilor din Republica Moldova”, a explicat Daniela Pojar. 

Evenimentul a avut parte şi de paneluri de discuţie, fiind abordate subiecte stringente, precum revitalizarea sistemului de irigare din raion, comercializarea produselor locale, agroturism şi parteneriate. Participanţii au apreciat discuţiile şi au menţionat importanţa acestor tematici pentru dezvoltarea sectorului agricol şi turistic în regiune. 

“Spre încheierea atelierelor noastre, este important să evidențiem impactul semnificativ al agroturismului atât asupra agriculturii, cât și asupra economiei locale. Acest lucru oferă fermierilor o oportunitate valoroasă de a-și spori veniturile. Turiștii caută experiențe autentice care să le ofere o legătură cu istoria sau posibilitatea de a învăța ceva nou. În plus, mulți caută răgaz de la stresul vieții accelerate și aspiră la o existență mai simplă. Vizitele la fermă oferă o gamă largă de activități relaxante și active, inclusiv excursii în aer liber, degustarea de produse proaspete si gastronomie locala, interacțiunea cu animalele și o mai bună înțelegere a operațiunilor fermei. Toate acestea servesc la sporirea aprecierii pentru industria agricolă si alimentara. Opțiunile sunt nelimitate – și toată lumea beneficiază!”, a comunicat Olesea Fortuna – forța motrice a acestui proiect.

“Sistemul de irigare din raionul Ștefan Vodă este într-o stare precară și avem nevoie de investiții ca să-l revitalizăm. Agricultura devine un domeniu complicat și riscant, datorită deşertificării pe care o simţim din plin. În altă ordine de idei, ceea ce poate face agricultura de la noi să se dezvolte ar fi utilizarea descoperirilor ştiinţifice în domeniul agricol. Pentru că viitorul sectorului agricol din Republica Moldova ţine de implementarea acestor cunoştinţe. Colegii din SUA lucrează pe anumite decizii la capitolul irigare, cu tehnologii agricole specifice. Aceştia au ajuns la nivelul de a folosi inteligența artificială în irigare. Noi cei din Republica Moldova suntem deschisi la lucruri noi și ne place să implementăm tehnologii noi. Sperăm cu ajutorul colegilor din Carolina de Nord să reuşim să aducem cunoştinţe şi tehnologii care ne vor ajuta să schimbăm microclima în raionul Ștefan Vodă, fapt ce va duce la creşterea cantităţii de precipitaţii şi va micşora dependenţa de sistemele de irigare. O ultimă concluzie ar fi schimbarea de paradigmă cum să facem agricultură, prin trecerea de la cea intensivă, moştenită din perioada sovietică, la cea conservativă. Iar preluarea experienţei din SUA ne-ar putea ajuta să facem tranziția mai uşoară”, a conchis Andrei Dânga.  

În aceeaşi ordine de idei, Chadi Sayde, Departamentul de Inginerie Biologică şi Agricolă, a menţionat că problema cu care se confruntă Republica Moldova nu este unică. “Am văzut intenție și reforme care vin pentru a îmbunătăți și optimiza sistemele de irigare. Nu trebuie să uităm să conectăm cele trei servicii: cercetare, irigare și servicii de extensie, care să fi aplicate de către fermieri. Pentru a rezolva problema deşertificării, ne poate ajuta cercetarea aplicată specific în această parte a lumii. Fiecare regiune vine cu contextul și specificul problematicii”, a continuat gândul colegului expertul american. 

De asemenea, pentru a reuşi, cel mai important este să ne știm consumatorul nostru, să știm ce vrea. “Strategia: vând mere pentru că am mere nu lucrează. Trebuie să faci acel produs de care consumatorul are nevoie şi aici pot fi mere sau produse din acest fruct: suc, dulceaţă etc. Pentru că nu putem să le facem pe toate în același timp, e bine să ne orientăm pe produsele noastre, pe anumite piețe pe care să vindem. Vorbim de puterea brandului și publicitatea sinceră care ajută mult mai mult să găsești contact cu potențialii consumatori, să fii credibil pe termen lung. Fiind în panelul legat de marketing, ne-a inspirat experiența lui Peter Thornton, colegul din SUA, care a împărtășit cu noi faptul că armata are grijă ca fermierii să vândă produsele la școli. Este o strategie de a acumula deprinderi de a mânca sănătos, pentru ca tinerii care vin să se înroleze în armată să fie puternici. Expertul a explicat cum sunt create legăturile dintre fermieri, producători, școli și interesul armatei în acest sens este să crească o națiune sănătoasă”, a menţionat Ruxanda Capmari, Director Marketing Purcari. 

La rândul lui, Peter Thornton, Departamentul Agricultură din Carolina de Nord a încurajat cei prezenţi să conecteze câţi mai mulţi actori. “Vă încurajez să conectați UTM, Ambasada SUA în Moldova și noi împreună, cei din Carolina de Nord vom participa în acest proces ca să livrăm rezultate frumoase împreună”, a menţionat Peter Thornton.

Ministrul Agriculturii, pe de altă parte, a lansat şi el un apel la asociere şi a îndemnat ca agricultorii din Republica Moldova să înveţe să vândă produsele. “Agricultorii muncesc pe rupte, au produse de calitate, dar când ajung să vândă este un dezastru. Republica Moldova este unicul stat agricol unde toamnă este sărbătoarea morții, nu a bucuriei că s-a adunat roada, că urmează de încasat venitul. Din acest considerent trebuie să ne învățăm să vindem munca voastră. Trebuie să începem să ne asociem, să vindem mai scump, mai gândit, mai analizat, nu dăm toată roada odată, construim sisteme de depozitare, punem într-un frigider, păstrăm, negociem. Aceste lucruri trebuie să intre în vocabularul agricultorului din Republica Moldova. Astăzi în agricultura din Republica Moldova câștigă cel mai mult intermediarii, iar agricultorul rămâne cu munca și experiența. La aceasta  vom munci împreună cu dumneavoastră, pentru că banul trebuie să rămână la voi, la cei care munciţi”, a opinat Vladimir Bolea. 

Despre puterea istoriei locaţiei turistice au povestit antreprenorii din domeniu. “Povestea noastră o punem pe talerul fiecărui turist, alături de bucate şi alte activităţi pe care le oferă pensiunea. Dar pentru ca să dezvoltăm sectorul turismului se cere ca  să interconectam toți actorii comunitari, începând cu sectorul public, antreprenorial. Venim cu ideea și susținerea în promovarea unui Hub Turistic în Ştefan Vodă care să includă toate segmentele de conectare: atracții turistice, patrimoniu natural și material, facilități de cazare, segmentul turismului gastronomic, activități de agrement, centre de informare turistică, diferite expoziții, infrastructură și transport. Pentru a iniția acest Hub vom avea nevoie de viziune clară, obiective bine puse la punct, cercetare și analiză, precum și inițiative pentru marketing și promovare”, a comunicat Dorina Onici, pensiunea La Tudora.

Cu toate acestea, Centrul Turistic nu va fi singura entitate care va contribui la dezvoltarea turismului în regiune. “Un alt stabiliment, un centru gastronomic, își va începe activitatea și în orașul Ştefan Vodă. Entitatea îşi propune să fie un laborator gastronomic atât pentru raion, cât şi pentru regiune, care va presta servicii complementare pentru antreprenorii din domeniu și va îmbina armonios tradiţia cu inovaţia, bucătăria moldovenească cu cea europeană şi nu doar, experienţa de a savura arta culinară şi intenţia de a transforma serile oaspeţilor care ne vor păşi pragul în adevărate sărbători. Vom lucra şi cu H.O.R.E.C.A. din localitate pentru a creşte domeniul serviciilor şi a le îmbunătăţi”, povesteşte gustos Olga Istrati, fondatoarea Smile Cafe din Ştefan Vodă, despre noua provocare. 

Evenimentul este realizat de GEN Moldova, Consiliul Raional Ştefan Vodă, UTM, în parteneriat cu USAID, în cadrul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală, ANTRIM, Smile Cafe, Vinăria Purcari, pensiunea La Tudora şi a avut loc în cadrul evenimentele locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova. 

Leave a comment