Image

“Compasul Local în Turism: Reziliență și Inovare”

Dezvoltarea turismului în Republica Moldova reprezintă o prioritate atât pentru mediul academic, cât și pentru  cel asociativ, dar și donatorii internaționali. O oportunitate pentru acest sector poate reprezenta conlucrarea dintre actori, identificarea oportunităților de dezvoltare și preluarea experiențelor. În același timp, eliminarea disparităților pe criterii de regiuni sau gen, va contribui la lansarea de noi antreprenori,  implicarea mai multe persoane în creșterea turismului la noi acasă și reducerea inegalității economice între regiunile Molodovei.

Sunt unele dintre ideile identificate în cadrul Conferinței „Compasul local în Turism: Reziliență și Inovare”, desfășurat pe 20 martie în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova. Evenimentul a adunat reprezentanți din mediul academic (studenți și profesori), practicieni din regiuni, oaspeți de onoare din cadrul delegației oficiale din Carolina de Nord care a vizitat Republica Moldova, inclusiv doamna Elaine Marshall Secretar de Stat în Carolina de Nord, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, ai donatorilor și mediul asociativ de la noi.

Alexandru Stratan, Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, a menționat, în cuvântul de salut, că una dintre prioritățile de bază pe care ASEM concentrează, ca și domeniu major de interes, este Turismul și Serviciile de Agrement. „Acest eveniment se pliază excelent pentru consolidarea cunoștințelor în domeniu. Mă bucur că suntem împreună și putem să ne numim prieteni, pentru că datorită acestei prietenii am ajuns la 25 de ani de cooperare Republica Moldova – Carolina de Nord, iar țara noastră a beneficiat mult ca urmare și vă rugăm doamna Secretar de Stat să transmiteți cele mai calde gânduri poporului american din partea noastră și deschiderea noastră de a colabora în continuare prin ASEM ca și instituție care pregătește viitorii specialiști din domeniul turismului pentru dezvoltare economică locală”, a declarat domnul Stratan.

La rândul ei, E.S. Secretarul de Stat în Carolina de Nord, doamna Elaine Marshall apreciat rolul antreprenorilor din regiunile rurale, punând accent pe disparitățile cu care se confruntă, pe provocările pe care le întâlnesc antreprenoarele și soluțiile pe care le oferă Oficiul Secretarului de Stat din Carolina de Nord. 

„Înțeleg urcușurile și coborâșurile prin care trece un antreprenor, pentru că am fost antreprenoare. În particular înțeleg dilema femeilor antreprenoare… Eu sunt prima fată din familie care a absolvit colegiul/universitatea… Când m-am mutat pentru prima dată în Carolina de Nord aveam diplomă în textile și am deschis un business în decorare. De asemenea, am fost profesoară am predat design fashion și croitorie la Community College… În businessul meu de decorațiuni aveam nevoie de un împrumut ca să achiziționez țesături pentru sezonul sărbătorilor de iarnă. Am avut o programare la bancă pentru a contracta împrumutul, unde am fost întrebată unde este soțul meu și am fost rugată să vin a doua zi. A doua zi am venit cu el, ofițerul de la bancă a discutat doar cu soțul meu care nu era în acest business și nu știa diferența dintre țesături. Nu am spus nimic, eram furioasă, dar înțelegeam că am nevoie de acest credit carei mă va ajuta să dezvolt creativitatea, antreprenoriatul, abilitățile de comunicare, afacerea. Am fost foarte indignată în acea zi, dar am primit banii și businessul meu a fost unul de succes. Aceasta este una dintre experiențele mele”, a povestit Secretarul de Stat în cadrul evenimentului. 

Oficialul a mai vorbit și din punctul de vedere al agricultorilor. „Am văzut disparitățile față de oportunitățile pentru regiunile urbane și cele rurale. Știu cum să te simți dezavantajat din aceasta cauză. Și știu cum să te simți dezavantajat din cauza inegalității de gen, când femeile erau tratate diferit decât bărbații. Este unul dintre motivele pentru care în 2021, în cadrul Oficiului Secretarului de Stat din Carolina de Nord, a fost creat programul Rural RISE – Resources, Innovation Startups and entrepreneurs (resurse, inovație, startup, antreprenori). 

Pentru început, am realizat un sondaj în rândul antreprenorilor tineri, care au experiență de la un an la trei ani și i-am întrebat care sunt necesitățile, ce informație le-ar plăcea să găsească în regiunea lor. Din acest sondaj am creat Rural RISE communication, o platformă de comunicare, nu un prestator de servicii. Când antreprenorul lansează afacerea transmite prezentarea și este direcționat spre oficiile care pot să ofere un credit, locațiile unde poate primi ajutor cu business plan, înainte de a se porni la drum, birourile unde pot adresa întrebări. Toate aceste resurse sunt disponibile la nivelul guvernamental al Carolinei de Nord sau pot fi oferite de ONG-uri fără a achita anumite taxe sau o taxă foarte mică”, a mai comunicat Elaine Marshall. 

„Semnarea memorandumului subliniază un fapt ce nu s-a schimbat și nu se va schimba în relația noastră: Parteneriatul nu este despre un document sau o bucată de hârtie, este despre oameni, diplomație de la om la om, înțelegere interumană, empatie, când cunoști soarta altor oameni și poți pune o față la probleme. Este despre conexiuni și sinergii dezvoltate pentru un viitor mai bun”, a conchis doamna Secretar de Stat în Carolina de Nord. 

În aceeași ordine de idei, domnul John Riordan director adjunct USAID a vorbit despre experiența familiei sale în descoperirea turismului în Republica Moldova. „Sunt bucuros să fiu aici și să sărbătoresc turismul din Republica Moldova și creșterea acestuia. Am fost împreună cu familia mea de-a lungul țării și am experimentat ospitalitatea pe care o aduc turismul și efectele asupra comunităților rurale și prin proiect consolidăm reziliența rurală în Republica Moldova”, a menționat domnul Riordan.

Rolul culturii în promovarea turismului și identitatea națională a discutat și Andrei Chistol, Secretar de Stat Ministerul Culturii. „Câteva zile în urmă, find la Ștefan Vodă, la evenimentul pe care GEN Moldova a organizat-o cu autoritățile locale am discutat la firul ierbii problemele cu care se confruntă. Și acolo și aici punem accent pe o mai bună dezvoltare a Agendei Turismului și vom putea evolua o nouă etapă a turismului din Republica Moldova, pentru că potențialul există”, a spus Chistol. 

Despre potențialul de dezvoltare a educației în domeniul turismului și preluarea experienței americane a vorbit doamna Daniela Pojar, vice rector Universitatea Tehnică a Moldovei. „Creșterea sectorului economic, în special al celui din turism depinde de sistemul de educație. UTM implementează un proiect finanțat de ambasada SUA „Exchange speaker program”, în parteneriat cu  Universitatea de Stat din Carolina de Nord, UTM , prin implicarea altor universități din SUA, instituții similare din Cahul și Bălți. Obiectivul este de moderniza Curricula și de a o alinia la cele mai bune practici pe care le-am văzut în cadrul vizitei din noiembrie 2023 la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. Aceasta implică ajustarea Curriculei de studiere a agriculturii și în special modul interdisciplinar și implementează conceptul de educație și cercetare care vin împreună”, a menționat Pojar. 

Domnul Peter Thornton, Departamentul de Agricultură din Carolina de Nord, a povestit experiența de a implementa planul strategic nou, care să corespundă cu realitățile moderne. „Pașii dezvoltării sunt identificarea direcției și stabilirea rolurilor. Pentru că unele persoane care au o experiență de 30 de ani și sarcinile lor era actuale, dar nu mai au relevanță. Au fost discuții cu persoanele, ca să ne aliniem toți în linie dreaptă și să mergem toți o echipă în care se vor regăsi toți în aceeași direcție”, a menționat Thornton. 

Jose Cisneros, Director de Programe Internaționale la CALS (College of Agriculture and Life Sciences – Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții), a discutat despre aspectele inspiraționale și provocatoare ale antreprenoriatului, precum și despre potențialul de creștere și succes în Republica Moldova. „În afaceri, bucuria constă în capacitatea de a te adapta, de a îmbunătăți și de a valorifica noile șanse pe măsură ce călătoria continuă. Cu toate acestea, realitatea dură este că, deși ai toate cunoștințele și faci o planificare meticuloasă, succesul îți poate scăpa. Alteori, în ciuda tuturor erorilor tale, victoria poate fi totuși a ta.

Când ne gândim la Moldova, este o țară care se dezvoltă rapid și de multe ori întâlnim persoane care se plâng că nu totul funcționează, că nu sunt oportunități. Dacă lipsește ceva, dacă sunt lacune, aceasta aduce oportunitate. Dacă pleci în State Unite, unde totul e realizat e dificil de identificat oportunități. Dacă vrei să creezi ceva, trebuie să concurezi cu businessul mare. Aici sunt multe oportunități de a identifica o necesitate și de a porni ceva”, a spus Jose Cisneros.

Diana Lazăr, din partea proiectului RCRA finanțat de USAID, a vorbit despre prietenii turismului care sunt adevărați patrioți. „Este necesar să-ți iubești țara, să-ți iubești neamul, localitatea și micul loc de acasă. Suntem într-un context global și industria turismului este globală prin definiție. Suntem conectați cu întreaga lume. Pe lângă această facilitate de a conecta întreaga lume, turismul trebuie să se supună unei abordări de sustenabilitate. Atunci când demarăm o afacere în special în domeniul turismului, demersul conștient este de a fi sustenabili, prin a utiliza resursele și mediul ambiant, în același timp de a lăsa loc pentru generațiile viitoare”, a declarat Diana Lazăr.

De la contextul global, am plecat spre cel local cu Olga Luchian, președinte Consiliul Raional Ștefan Vodă, care a invitat la parteneriate în vederea realizării Hub-ului Turistic în Ștefan Vodă. „Potențialul turistic în localitate este mare, ceea ce ne dorim este crearea unui centru care ar compila toatea oportunitățile șe le va prezenta turiștilor care vor veni la noi. Este o idee care va oferi oportunități de dezvoltare la nivel local și regional”, a declarat Olga Luchian 

Clusterul și oportunitățile care le aduce pentru ecosistemul turistic a explicat Ludmila Ursatiev, din partea Clusterul Turistic al Ținutului de Vest Ungheni. „Scopul este să intersectăm interesele tuturor actorilor din ecosistem pentru a contribui la promovarea destinație Ungheni ca atracție turistică. Am trecut prin două etape de dezvoltare, de formare și actualizare a strategiei și obiectivele pe care le avem pe anii viitori, în 2022.  O cărămidă importantă a fost vizita inspirațională în Carolina de Nord în cadrul programului Open World. Au fost semințe care au provocat interes și pe care căutăm oportunități de a le implementa.  Digitalizarea serviciilor turistice, grație suportului Ministerului Culturii, a redus din povara noastra de a identifica surse proprii de promovare pe platforma internațională”, a spus Ludmila Ursatiev. 

„Este important să dezvoltăm conexiuni în industria turismului, prin axarea pe necesitatea colaborării și parteneriatelor între diferitele părți interesate pentru a maximiza potențialul turismului ca un catalizator pentru creșterea economică și schimbul cultură. ANTRIM încearcă să fie o portavoce a sectorului. Instituția a contribuit esențial la organizarea primului festival de operă în spațiul liber din Europa de este DescOperă, a lansat mai multe campanii de informare: „Fii oaspetele nostru”, „De Crăciun Moldova te așteaptă acasă”, „Dăruiește pacea”, etc.  Un proiect frumos la a cincea ediție, de oferite a granturilor în sectorul turism și există interes, peste 150 de aplicații”, a comunicat Nicolai Olarașu, Consultant lobby & advocacy ANTRIM. 

„Pentru ca regiunile Moldovei să prospere, este important să se ia în considerare îmbunătățirea aspectelor interconectate ale creșterii economice locale, cum ar fi turismul, agricultura, gastronomia și meșteșugurile. Aceste interrelații pot fi adaptate pentru a satisface cerințele și interesele specifice ale comunității locale. Promovarea unei relații puternice între academie, servicii de extensie și dezvoltarea forței de muncă permite extinderea progresului economic local. Prin abordarea incluzivă se seteaza baza fundamentală pentru dezvoltarea sustenabila”, a rezumat președinta GEN Moldova, Olesea Fortuna.

Evenimentul este realizat de GEN Moldova, Academia de Studii Economice, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală finanțat de USAID, ANTRIM și se desfășoară în cadrul evenimentele locale ale Delegației pe Agricultură, Turism și Sisteme de Irigare care vine odată cu semnarea acordului între țări pentru a fortifica relațiile în cadrul acestui Parteneriat Bilateral Carolina de Nord, SUA – Republica Moldova.

Leave a comment