Ziua Națională a Vinului aduce un omagiu oamenilor care se află în spatele Vinului Moldovei

zv

Cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va avea loc în perioada 1-2 octombrie 2016 la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale.  Sărbătoarea națională desfășurată în acest an sub genericul „Omul – Sufletul Vinului”. Tradițional, pentru al treilea an consecutiv, evenimentul se desfășoară sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și-și propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc și
tradițiile de vinificație.

„În 2014, pentru prima dată Ziua Națională a Vinului a fost organizată sub umbrela brandului vitivinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, care a adus o schimbare pozitivă atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Acum trebuie să ne consolidăm eforturile pentru a continua promovarea producătorilor noștri, a vinurilor noastre, dar cel mai important – pentru a promova Republica Moldova ca o țară producătoare de vinuri de cea mai înaltă calitate”, susține . Vasile Luca, vice-ministr Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Scopul evenimentului rămâne de a promova cultura consumului vinului de calitate, a vinurilor autentice. Cât privește structura și desfășurarea evenimentului, aceasta rămâne aproape neschimbată, iar pilonii principali dezvoltați pe parcursul acestor ani vor fi păstrați și consolidați. Primul pilon sunt oamenii și vinăriile care contribuie la economia și dezvoltarea economică a țării. În acest context, la Ziua Națională a Vinului vor fi prezente mai mult de 40 de vinării mici, mijlocii și mari, care vor oferi spre degustare peste 400 de vinuri. Al doilea pilon pe care se bazează Ziua Națională a Vinului este Drumului Vinului, sau altfel denumit oenoturismul, care se bucură de un succes tot mai mare în ultimii ani. Iar în acest an, Drumul Vinului va fi completat cu o nouă destinație, și anumite distileria Kvint, care recent a devenit membră a zonei cu Indicație Geografică Protejată Codru“,  a explicat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.  Pentru evenimentul din acest an au fost alocate 2,3 milioane de lei.

Începând cu anul 2010, prin intermediul și cu suportul proiectelor Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite industria vitivinicolă a fost „regândită”. Iar din 2013, USAID a oferit suport și în „regândirea” conceptului sărbătorii Ziua Națională a Vinului, care este urmat și implementat și în această ediție jubiliară, cea de-a XV-a.

Principalele elemente ale sărbătorii naționale vor fi păstrate și în acestă ediție, vizitatorii având parte de numeroase activități, precum: Degustare cu peste 400 de vinuri – peste 40 de companii mari, producători mici și producători de divin, reuniți sub brandul unic „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”  își vor prezenta spre vânzare și degustare produsele de calitate: vinuri tinere din recolta anului 2015, vinuri de colecție și rezervă, precum și produse lansate în premieră în cadrul sărbătorii naționale. Iar fiecare vizitator va avea posibilitatea să savureze corect aromele Vinului Moldovei, putând procura pahare cu logo-ul „Wine of Moldova”, dar și suvenire promoționale cu logo-ul WoM.

Ziua Națională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare care pune în valoare tradițiile noastre, recunoscută în țară și peste hotarele ei.  Evenimentul se bucură de un succes mare, fiind vizitat de sute de mii de oaspeți din țară și de peste hotare, iar zeci de jurnaliști și bloggeri reflectă evenimentul în mass-media naționale și internaționale.

Leave a comment